Hoppa till huvudinnehåll

Uppmärksammat styckmord i klubblokal i rätten: "Presidenten" hindrade offret att fly när polisen av en slump stannade utanför lokalen

Biljardbord och dartstavla.
Mordet ska ha ägt rum i MC Apaches klubblokal under natten mellan den 28 och 29 juli 2020. Biljardbord och dartstavla. Bild: Polisen Krämertsskog,mord

Först sågades offrets lillfinger av, sedan sköts han i halsen och i penisen och därefter knivhöggs han i bröstkorgen. Senare styckades hans döda kropp. Motivet sägs vara hämnd för en drogstöld.

Rättegången i ett uppmärksammat mord i en klubblokal tillhörande MC Apache inleddes på måndagen. Sammanlagt är nio personer åtalade, varav tre för själva mordet.

Det var den 28 juli 2020 på kvällen som ett större gäng samlades i en klubblokal i Krämertsskog i Helsingfors som tillhör en klubb som kallar sig MC Apache.

Klockan 20.37 skickades följande meddelande på Whatsapp till klubbens medlemmar: "Till klubben nu".

En 34-årig man misshandlades i lokalen av två män som slog honom med knytnäve i huvudet, berättar åtalet.

Den ena mannen höll offret i ett strypgrepp.

Därefter anslöt sig en tredje man och tillsammans sågade de av offrets lillfinger. En av männen sköt offret med luftgevär i halsen och i penisen. Någon av de tre männen högg till sist offret i bröstkorgen med ett eggvapen, vilket tog livet av offret.

Tillsammans sågade de av offrets lillfinger

De tre männen är alla åtalade för mord. Enligt åklagaren handlar det om ett mord eftersom det skett på ett rått och grymt sätt. En av dem är också åtalad för dråpförsök för att han en vecka innan mordet sköt mot offret.

Nekar till mord

De åtalade mördarna nekar till brott.

- Han har inte dödat offret. Han har inte sågat av hans finger, svarade en av de åtalades advokat i rätten.

Försvaret påpekar att det i vissa fall saknas DNA-bevis.

- Min huvudman sägs ha skjutit med luftgevär, men geväret har undersökts på flera ställen och DNA har inte hittats.

En källardörr av metall.
MC Apaches klubblokal ligger i en källare i Krämertsskog i Helsingfors. En källardörr av metall. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Krämertsskog,mord,Styckmord,Helsingfors

Klubbpresidenten har kopplingar till flera företag

Mordet har i offentligheten beskrivits som ett styckmord.

Enligt åtalet styckades offret efter mordet av en man som inte åtalats för själva mordet. Han är åtalad för brott mot griftefrid och för skyddande av brottsling. Han erkände i rätten att han styckade offrets kropp.

En 46-årig man är åtalad för medhjälp till mord. Han beskrivs som president för klubben MC Apache.

Han är enligt uppgifter i handelsregistret delägare i flera företag och kan också kopplas till ett företag med samma adress som MC Apaches klubblokal.

Företaget håller enligt handelsregistret på med försäljning och uthyrning av personbilar och andra fordon. En annan av de åtalade uppges vara ansvarsperson för företaget. Han är åtalad för skyddande av brottsling.

Polisen stannade utanför lokalen medan dödsmisshandeln pågick

Mannen som uppges vara klubbens president gav samma dag som mordet lov åt en av de åtalade mördarna att ta offret till klubblokalen. "Presidenten" tog offret till ett rum i klubblokalen dit bara klubbens medlemmar har tillträde. Där misshandlades offret till döds.

Av en händelse stannade polisen utanför klubblokalen medan misshandeln pågick. Polisen sökte igenom en bil som var parkerad utanför lokalen. Bilen tillhörde en av dem som nu är åtalad för mordet.

Medan polisen var utanför har klubbpresidenten enligt åklagarna förhindrat offret från att ta sig ut ur lokalen.

Dagen därpå återvände polisen till lokalen och hittade då den döda kroppen.

Spred rykten om sexuellt våld

Enligt åklagarna handlar motivet om hämnd. Offret stal droger av en av de åtalade mördarna. Offret sällskapade tidigare med en kvinna som senare blev tillsammans med en av de åtalade mördarna.

Kvinnan skriver i chattmeddelanden att mordoffret var en kvinnomisshandlare. Meddelandena presenterades av åklagarna i rättssalen. Kvinnan har skickat ett ljudmeddelande till offret där hon hotar honom till livet.

Offret ska igen ha spridit rykten om att kvinnan utsatts för sexuellt våld av sin nya partner, alltså en av mördarna.

Offret har dömts för brott mot liv

Kvinnan är åtalad för skyddande av brottsling och narkotikabrott.

Sammanlagt är fyra personer åtalade för skyddande av brottsling eftersom de efter mordet städade i lokalen och tvättade bort blodspår.

En stor del av de åtalade har tidigare dömts för brott, visade Yle Uutisets kartläggning i augusti. Enligt Svenska Yles uppgifter har offret också brottslig bakgrund och dömdes för dråp 2013.

"Jag beordrades först ta av mig kläderna"

En av de åtalade mördarna är också åtalad för grov misshandel, eftersom han skjutit ett möjligt vittne i knäet. Mannen som blev skjuten var på plats i klubblokalen under mordet. Enligt åklagaren var motivet till misshandeln att mannen inte skulle berätta om händelserna i lokalen.

Mannen hördes i tingsrätten på måndagen. Han berättar att han var ordentligt berusad under mordkvällen. Han säger att han inte kände någon annan än offret av dem som var på plats i lokalen.

- Jag beordrades först ta av mig kläderna. Och en okänd person siktade med ett gevär mot mitt huvud och sköt därefter mig i knäet från en meters avstånd, berättade mannen i rätten.

När jag vaknade på morgonen ville jag ha en öl till

- Efter det somnade jag i en stol i ett annat rum. När jag vaknade på morgonen ville jag ha en öl till.

Mannen som sköt försökte ta bort kulan från knäet, men lyckades inte med det.

Rättegången pågår under sammanlagt fyra dagar.

Läs också