Hoppa till huvudinnehåll

Avspänning mellan Qatar och arabstater – Saudiarabien öppnar gränsen mot Qatar

Saudiarabiens kronprins  Mohammed bin Salman och Qatar emir Tamim bin Hamad Al-Thani
Från vänster Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och Qatars emir Tamim bin Hamad Al-Thani Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och Qatar emir Tamim bin Hamad Al-Thani Bild: AFP / Lehtikuva Qatar,Saudiarabien

Ett genombrott har nåtts i en tre år gammal tvist mellan Qatar och Saudiarabien samt tre andra arabländer, uppger en källa inom Trumpadministrationen till nyhetsbyrån Reuters. Avtalet kommer enligt källan att undertecknas i Saudiarabien på tisdagen.

Avtalet innebär bland annat att Saudiarabien öppnar luftrummet och sjö- och landgränsen mot Qatar.

Avtalet är det senaste i en rad avtal i Mellanöstern som Trumpadministrationen har strävat efter. De tidigare avtalen har handlat om normalisering av relationerna mellan Israel och flera arabstater.

Saudiarabien, Egypten, Förenade Arabemiraten och Bahrain försatte år 2017 Qatar i ekonomisk blockad och beskyllde landet för att stöda islamistiska grupper i regionen och för att ha goda relationer med Iran. Kuwait har medlat i tvisten.

Saudiarabien uppger att blockaden kommer att hävas, men de tre övriga länderna har inte omedelbart kommit med samma löfte. Källan inom Trumpadministrationen säger att också de väntas häva blockaden.

USA har en stor militärbas i Qatar, en marinbas i Bahrain och trupper i Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

Förenade Arabemiraternas utrikesminister Anwar Gargash har på Twitter sagt att mera arbete kommer att behövas och att saker går åt rätt håll.

Källor: Reuters, AP

Läs också