Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Flera länder försöker snabba på coronavaccinering trots för små vaccinpartier – och fyra andra nyheter att ha koll på

En person får coronavaccinet i Helsingfors i början av januari 2021.
En person får coronavaccinet i Helsingfors i början av januari 2021. Bild: Silja Viitala / Yle januari,2021,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,smittsamma sjukdomar,epidemier,pandemier,andningsskydd,ansiktsmasker,människor,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,Coronavaccin,Pfizer Inc.,vaccin,vaccinering

God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här tisdagsmorgonen.

Storbritannien skjuter upp andra dosen av coronavaccinet – finländsk expert: "Det inte är optimalt"

Coronaläget är mycket allvarligt i många länder och coronavaccinet ses som den enda riktiga räddningen.

I bland annat Storbritannien har man gått inför att ge så många som möjligt den första dosen av coronavaccinet och vänta upp till tre månader på att ge den andra dosen.

Ville Peltola, som är professor vid Åbo universitet och ordförande för den nationella expertgruppen för vaccinfrågor (KRAR), tycker inte att det är en optimal lösning.

– Storbritannien har ett mycket allvarligt epidemiläge för tillfället. Det finns säkert ett stort tryck där på att så snabbt som möjligt vaccinera så många som möjligt, och de har därför beslutat sig för att förlänga tiden mellan doserna.

Han säger att Finland inte kommer att gå in för samma eftersom det inte finns forskning som visar hur bra vaccinet fungerar om man sprider ut doserna mer än det tillverkarna rekommenderar.

England stänger ner igen – Tyskland fortsätter coronanedstängning

Sent i går kväll meddelade premiärminister Boris Johnson att man på grund av det muterade coronaviruset stänger ner England på nytt.

Liknande åtgärder vidtas enligt Johnson också i Skottland, Wales och Nordirland.

Nedstängningen betyder bland annat att alla skolor övergår till distansundervisning och att alla ska stanna hemma. Åtgärderna är i kraft åtminstone till mitten av februari.

Boris Johnson under en presskonferens efter att EU och Storbritannien kommit överens om ett brexitavtal den 24 december 2020.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson meddelade om de nya restriktionerna i går kväll. Boris Johnson under en presskonferens efter att EU och Storbritannien kommit överens om ett brexitavtal den 24 december 2020. Bild: EPA/Pippa Fowles/No10 Downing Street Boris Johnson,Brexit

Även Tyskland tampas med coronaviruset för tillfället och hårda restriktioner har varit i kraft sedan december.

Restriktionerna har däremot inte gett önskat resultat – de nya coronafallen minskar inte.

I dag väntas man därför meddela om en förlängning av restriktionerna, men det är oklart hur länge de kommer gälla. Det kommer ändå knappast några lättnader före februari.

Tomma gator vid Pariser Platz i Tyskland i januari 2021.
Tomt vid vanligtvis folkfyllda Pariser Platz i Berlin, Tyskland, då restriktioner gäller. Tomma gator vid Pariser Platz i Tyskland i januari 2021. Bild: EPA-EFE/All Over Press coronavirus,Tyskland

Förlängs restriktionerna i huvudstadsregionen?

I dag klockan 13 håller huvudstadsregionens coronakoordinationsgrupp en presskonferens om coronaviruset, specifikt om restriktioner i regionen.

De nuvarande coronarestriktionerna gäller fram till 10 januari. Enligt vad Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori tidigare uppskattat, kommer restriktionerna att förlängas.

För tillfället är exempelvis offentliga utrymmen stängda, publikevenemang förbjudna och alla rekommenderas att undvika kontakt med personer utanför hushållet.

Människor i munskydd i köpcentret Tripla 7.12.2020.
Huvudstadsregionens invånare uppmanas bland annat undvika platser där det rör sig mycket folk. Människor i munskydd i köpcentret Tripla 7.12.2020. Bild: Silja Viitala / Yle december,2020,Helsingfors,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,smittsamma sjukdomar,epidemier,pandemier,andningsskydd,ansiktsmasker,människor,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,Mall of Tripla,konsumtion,ekonomi

Hur det blir får vi alltså veta klockan 13 i dag. I presstillfället deltar förutom Vapaavuori också representanter från Esbo och Vanda samt representanter från Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) och Institutet för hälsa och välfärd.

Juniorlejonen klarade inte av trycket mot USA

Juniorlejonen har förlorat sin semifinalmatch (JVM) mot USA under morgonen. Det var en riktig thriller och ställningen var 3–3 i slutet på tredje perioden, men då det var drygt en minut kvar av matchen gjorde USA mål.

Matchen slutade därmed 4–3.

Den regerande världsmästaren Kanada vann tidigare under natten sin semifinalmatch mot Ryssland och möter alltså USA i finalen.

Ryssland och Finland tävlar om brons i morgon, onsdag.

Kamp om pucken framför Kari Piiroinen.
Juniorlejonen möter Ryssland på onsdag. Kamp om pucken framför Kari Piiroinen. Bild: HHOF-IIHF Images/All Over Press Finlands herrjuniorlandslag i ishockey,USA:s herrjuniorlandslag i ishockey,junior-VM i ishockey

Finlands yngre lejon har länge presterat väl i junior-VM. På nio år har Finland spelat fem semifinaler i JVM. I väntan på resultat kan du ta en titt på vår lista med fem klassiker från semifinaler som många minns för evigt. Minns du dem?

Ryssland: Kortare lista över förbjudna yrken för kvinnor, men listan är fortfarande lång

Från och med årsskiftet får kvinnor jobba med över 300 nya yrken som tidigare varit förbjudna för kvinnor i Ryssland.

Kvinnor får nu exempelvis jobba som lastbilschaufför, lokförare och sjökapten. Även alla yrken inom byggnadsbranschen, bilindustrin och olje- och gasindustrin är nu tillgängliga även för ryska kvinnor.

En kvinna i munskydd och uniform syns inne i loket på en metro i Moskva.
Moskvas metro har redan anställt tiotals kvinnor som lokförare i och med förändringarna. En kvinna i munskydd och uniform syns inne i loket på en metro i Moskva. Bild: /All Over Press Ryssland,lokförare,förbjudna jobb

Listan över förbjudna jobb för kvinnor är ändå fortsättningsvis lång – den innehåller cirka 100 jobb, exempelvis dykare och brandman.

Traditionen med förbjudna yrken bottnar i en sovjetisk lag från år 1974 – en lag som skulle se till att skydda kvinnors reproduktiva hälsa.

– Listan handlar om diskriminering av kvinnor på arbetsmarknaden och ingenting annat. Listan skyddar inte kvinnors så kallade reproduktiva funktion, utan de välbetalda jobben för män, säger dumaledamoten Oksana Pusjkina.

Dagens väder

Det är mestadels uppehållsväder och köldgrader i hela landet.

I söder är det mellan -2 och -8 grader, svag eller måttlig nordlig till ostlig vind. I landets mellersta del är det kallare, mellan -5 och -15 grader. Svag vind.

I norr ligger temperaturen mellan -10 och -25 grader. Svag vind, men något tilltagande sydvästlig vind i Lappland.