Hoppa till huvudinnehåll

Påminne har haft öppet endast en dag under julsäsongen – men hoppet finns att resten av vintern ska bli vit

En skidbacke som har lite snö på sig, men till mestadels är grön
Påminnes snökanoner väntade före nyår på kallt väder så de kunde börja göra backarna vita. Maskinerna är oftast igång på nätterna, vilket kräver att de frivilliga arbetarna också jobbar i backen i nattetid. En skidbacke som har lite snö på sig, men till mestadels är grön Bild: Ellen Forsström / Yle Påminne,Åminnefors, Raseborg,slalom,vintersport,Skidcenter i Finland

Finlands sydligaste skidcenter som ligger i Åminnefors i Raseborg har under de två senaste åren haft märkbart sämre säsonger. Förra året höll Påminne öppet allt som allt 21 dagar.

– Förra året sålde vi endast 700 biljetter då vi under en riktigt bra säsong kan sälja upp till 7 000 stycken, under den här säsongen har vi sålt ännu färre, säger Ville Rissanen som är styrelseordförande för Påminne Ab.

Ville Rissanen säger att julsäsongen skulle ha varit den bästa säsongstiden, då alla är lediga. Men i december 2020 kunde skidcentret bara hålla öppet en dag.

En man i medelåldern som står i en skidbacke
Ville Rissanen hoppades före nyår att backen snart skulle vara täckt med snö istället för med grått slask som syns i backen bakom honom. En man i medelåldern som står i en skidbacke Bild: Ellen Forsström / Yle Påminne,Åminnefors, Raseborg,slalom,vintersport,Skidcenter i Finland,Ville Rissanen

Många vill besöka skidcentret och telefonen ringer jämt då ivriga backåkare undrar när centret öppnar igen.

– Under dagen vi hade öppet före julen var det massor med folk här, tyvärr till och med lite kö i hissen. Alla väntar på att vi öppnar, telefonen ringer titt och tätt, säger Rissanen.

Rissanen tycker att skidåkande är något man kan hålla på med trots coronaläget. Skidcentret följer alla restriktioner och hoppas att besökare också ser till sin egen säkerhet.

Öppnar så fort som möjligt

Trots en utebliven julsäsong finns det ännu hopp för resten av vintern för skidcentret. Sportlovet kan ännu bli bra, hoppas Ville Rissanen.

– Om det är måttligt med minusgrader så tar det kring 60 timmar att få igång den lilla backen, för att få upp de andra backarna tar det tre gånger så länge.

En längre period med kallt väder krävs för att få backarna i skick.

– Problemet är att det först kommer snö och sen regnar det bort. Däremellan har vi snökanonerna igång, och efter att det börjar regna måste vi göra allt på nytt. Det är tungt att vara här 24/7 och sen ha jobb nästa dag, säger Rissanen.

Talkoandan har inte lidit bland de frivilliga arbetarna som till hundra procent sköter verksamheten i skidcentret.

– Våra frivilliga arbetare har varit motiverade att komma hit trots sämre säsonger. Vi sitter alla hemma och väntar på att vi skulle få komma och laga snö, säger han.

Skidliftar ur bruk
Då Yle Västnyland besökte Påminne strax före nyår var backarna gröna och hissarna stod stilla. Skidliftar ur bruk Bild: Ellen Forsström / Yle Påminne,Åminnefors, Raseborg,Raseborg,Västnyland,slalom,vintersport,Skidcenter i Finland,påminnebacken

Alla de aktiva arbetarna hänger kvar trots sämre säsonger, men förutom arbetskraft behövs också ett gynnsamt väder.

– Vi hoppas att framtida vintrar blir bättre än vad de har varit de senaste åren, men vi har också lite utvidgat vår verksamhet för att kompensera för sämre vintrar, berättar Rissanen.

Om somrarna finns det banor för både cyklar och backbilar där man om vintrarna åker skidor. Bredvid backen finns också en innebandyhall som fungerar året om.

Trots det här krävs bra vintrar för att Påminne ska klara sig ekonomiskt. Rissanen berättar att skidcentret senast år 2017 hade en riktigt bra säsong.

Ändring, 6.1.2021 kl 18:57: Två bilder där människor åker pulka i backen har tagits bort, i bildtexten stod det att man kunnat åka pulka i backen under julsäsongen. Det här togs bort eftersom att det är förbjudet att åka eller vistas i backen då skidcentrumet är stängt.

Läs också