Hoppa till huvudinnehåll

Säsongens bästa insats av Krista Pärmäkoski – Jessica Diggins utökade tourledningen efter ny seger

Tremilen blir Krista Pärmäkoskis sista chans att ta en VM-medalj i Seefeld.
Tremilen blir Krista Pärmäkoskis sista chans att ta en VM-medalj i Seefeld. Bild: imago images / Sammy Minkoff/ All Over Press Krista Pärmäkoski

Krista Pärmäkoski är tillbaka på allvar och gjorde en strålande insats på den fjärde etappen i Tour de Ski. Pärmäkoski slutade femma och klättrade fyra placeringar i touren. Jessica Diggins vann dagens fristilslopp.

Skidåkarna har lämnat Val Müstair bakom sig, korsat gränsen till Italien och landat i Toblach där de två följande etapperna i Tour de Ski körs. I dag stod ett distanslopp över 10 kilometer i fristil med intervallstart på programmet.

Krista Pärmäkoski låg på tionde plats i touren efter öppningsveckoslutet och hade i dag en bra möjlighet att klättra i sammandraget. Och visst blev det ett skutt upp till sjätte plats i touren.

Finlands främsta damåkare gjorde säsongens bästa insats i loppet. Pärmäkoski startade i ett lugnare tempo men redan under den andra halvan av det första varvet skruvade hon upp farten.

Pärmäkoski lyckades sedan hålla farten uppe under det andra avslutande varvet och det gav henne en femte plats i tävlingen.

– Det var en bra tävling och jag gav allt i spåret. Om jag skulle ha haft bra draghjälp på slutet så kunde jag kanske ha fått ur mig lite mer. Jag är nog nöjd, säger Pärmäkoski till Yle.

Pärmäkoski startar en dryg halvminut efter Diggins

Jessica Diggins utökade sin ledning i touren då hon tog andra segern på raken. Amerikanskan gick ut sist av alla och åkte som en furie i spåret. Hon tog ledningen vid den första mellantiden och höll den sedan hela vägen in i mål.

Diggins vann med 14,8 sekunder före Rosie Brennan och leder nu touren 20 sekunder före sin landsmaninna. Ebba Andersson som haft en motig start på touren slutade trea i dagens lopp.

Touren fortsätter i morgon med en jaktstart i klassisk stil och där är det dagens resultat som ligger till grund för startordningen. Pärmäkoski startar alltså som femma och har bara drygt tio sekunder upp till trean Andersson.

– Det kommer säkert gå snabbt i början. Banan kommer att vara lite annorlunda med långa uppförsbackar. Det borde passa mig bra. Marginalerna är ganska så små och jag tror att vi kan åka ikapp så att det blir en spurt om segern, säger Pärmäkoski.

Resultat, 10 km (f):

1. Jessica Diggins USA 25.14,5
2. Rosie Brennan USA +14,8
3. Ebba Andersson SWE +22,2
4. Julia Stupak RUS +25,7
5. Krista Pärmäkoski FIN +31,3
6. Tatiana Sorina RUS 35,6
-----------------
26. Johanna Matintalo FIN +1.38,2
34. Jasmi Joensuu FIN +2.04,8
50. Katri Lylynperä FIN +3.20,8

Tour de Ski 4/8:

1. Jessica Diggins USA 1.25.50
2. Rosie Brennan USA +20
3. Frida Karlsson SWE +1.02
4. Julia Stupak RUS +1.25
5. Tatiana Sorina RUS +1.51
6. Krista Pärmäkoski FIN +2.02
----------------
21. Johanna Matintalo FIN +4.53
37. Jasmi Joensuu FIN +7.05
48. Katri Lylynperä FIN +9.13