Hoppa till huvudinnehåll

Storbritannien skjuter upp andra dosen coronavaccin – finländsk expert säger att det inte är optimalt, och att läget är annorlunda i Finland

Två personer granskar ett coronavaccin.
Två personer i vårdpersonalen tittar på ett coronavaccin innan det ska ges till en person i Storbritannien. Två personer granskar ett coronavaccin. Bild: EPA / Ben Birchall / POOL Coronavaccin,Storbritannien,Pfizer

EU har redan länge uppskattat att det kan dröja till april månad innan EU-länderna kan få ta del av riktigt stora vaccinpartier. Flera länder funderar nu på hur man kunde åstadkomma mer med de mindre mängder som nu har levererats, och som kommer att levereras under de kommande veckorna.

De som vaccineras med Pfizers coronavaccin borde enligt tillverkaren få en andra dos tre veckor efter den första.

I Storbritannien har man förra veckan gått in för att ge så många som möjligt en första dos genast och en andra dos upp till tre månader senare.

Coronavaccinerna i EU

EU gav i december 2020 Pfizer/Biontech tillstånd att sälja sitt coronavaccin inom unionen.

Företaget Modernas coronavaccin väntas få tillstånd den här veckan och AstraZenecas i februari, såsom det nu ser ut.

Finland har också möjlighet att köpa in vacciner av Sanofi-GSK, Johnson & Johnson och CureVac.

Upphandlingen av vaccin har skett via EU, för att säkra tillgången på vaccin inom hela unionen, till ett bra pris. Finland får 1,23 procent av de vacciner EU köper in, enligt vår andel av den totala befolkningsmängden.

Ville Peltola, som är professor vid Åbo universitet och ordförande för den nationella expertgruppen för vaccinfrågor (KRAR), tycker inte att det är en optimal lösning men han har förståelse för den.

– Storbritannien har ett mycket allvarligt epidemiläge för tillfället. Det finns säkert ett stort tryck där på att så snabbt som möjligt vaccinera så många som möjligt, och de har därför beslutat sig för att förlänga tiden mellan doserna, säger han.

Också Henrik Ullum, direktören på Statens Serum Institut som lyder under det danska hälsoministeriet, har sagt att det här är något Danmark borde titta närmare på.

– Problemet är att det inte finns forskning som visar hur bra vaccinet fungerar om man sprider ut doserna mer än det tillverkarna rekommenderar, påpekar Ville Peltola.

Lasten infektiotautiopin professori Ville Peltola Tyksin lasten ja nuorten klinikalla
Ville Peltola verkar vid Åbo universitet och är ordförande för den nationella expertgruppen för vaccinfrågor. Lasten infektiotautiopin professori Ville Peltola Tyksin lasten ja nuorten klinikalla Bild: Päivi Leppänen / Yle Ville Peltola,Åbo universitet

Troligen kan man ändå förebygga allvarliga coronafall genom att skjuta fram den andra dosen, så att man snabbare kan vaccinera fler med en första dos.

– Pfizers coronavaccin verkade ha ett visst skydd redan efter den första dosen, men de uppgifterna är ganska knapphändiga, påpekar han.

Inte heller Astrazenecas eller Modernas vaccin har, åtminstone inte enligt det som är känt offentligt, så bra data på hur effektiva de är efter endast en dos.

Man vet inte heller hurdan inverkan skulle vara om den andra dosen ges till exempel först tre månader efter den första.

Bäst att gå enligt det som har forskats

Peltola påpekar att olika länder får fatta olika beslut i de här frågorna, men han säger att det skulle vara bäst att ge vaccinerna på samma sätt som under de kliniska studierna.

– I EU borde man vaccinera enligt det som har forskats, och på det sätt som den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderar i sitt försäljningstillstånd.

Han påpekar dessutom att epidemiläget i Finland inte är så dåligt att det skulle berättiga till att man endast ger en dos vaccin, eller att man sprider ut doserna mer än tänkt.

Finland reserverar i nuläget två vaccindoser från samma vaccinparti, för varje vaccinerad. Det innebär att den andra dosen lagras i väntan på att personen återvänder för att få den andra dosen.

Det finns ändå planer på att frångå att doser reserveras, om man vet att det är nya partier på kommande relativt snart. Peltola tycker det är en bra idé att vara flexibel så här.

– Det skulle underlätta snabbare vaccineringar, att man inte skulle behöva lagra doser, utan att man kunde lita på att de anländer. Men det beror förstås på hur säkra uppgifter vi kan få från vaccintillverkarna gällande de kommande partierna, säger han.

Vaccin av olika märken

Storbritannien har också sagt att det i undantagsfall kan vara så att en vaccinerad får en andra vaccindos av ett annat märke än den första dosen. Peltola är kritisk till det här i nuläget.

– Båda doserna borde vara av samma vaccintillverkare. Det finns för tillfället inte skäl att börja använda vaccinerna i kors, säger han.

Forskare tittar ändå närmare på hurdan effekt det skulle bli om personer vaccineras med vaccin från två olika tillverkare - till exempel Astrazenecas vaccin och det ryska vaccinet Sputnik V.

Det är fullt möjligt att de tillsammans kan ge ett bättre skydd än vad de gör enskilt.

– Det är en helt bra idé att titta närmare på sådana här kombinationer. Det kan fungera bra särskilt när det handlar om coronavacciner av samma typ, såsom är fallet med det ryska vaccinet och Astrazenecas vaccin, kommenterar han.

Läs också

Nyligen publicerat - Vetenskap