Hoppa till huvudinnehåll

Svenska vården går på knäna – regioner börjar vaccinprioritera vårdpersonal i stället för äldre

anders tegnell
Vården är svårt belastad, säger Tegnell. anders tegnell Bild: AFP / Lehtikuva Anders Tegnell

Sverige kämpar fortfarande med hög belastning på både den ordinarie sjukhusvården och intensivvården. Det beskedet kom statsepidemiolog Anders Tegnell med under en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

Den lediga intensivvårdskapaciteten har minskat, vilket bekymrar myndigheterna. Alla regioner har nu patienter på intensivvårdsavdelningar (IVA).

Sverige rapporterar om 258 nya dödsfall i covid-19 sedan den senaste uppdateringen i onsdags. Totalt har nästan 9 000 personer avlidit i sviterna av coronaviruset i Sverige.

Under de senaste sex dagarna har inemot 32 400 nya fall av smitta registrerats.

Totalt 13 personer har smittats av den brittiska mutationen av viruset, en person är konstaterat smittad med den sydafrikanska varianten.

Bekymmer för återgången till vardagen

Tegnell konstaterade att siffran antagligen inte är riktigt exakt på grund av helgerna. Man måste ta siffrorna med en nypa salt, men smittspridningen verkar ha fortsatt, säger han.

Tegnell är mest bekymrad för hur det ska gå nu när folk kommer tillbaka till arbetsplatserna efter helgerna – smittspridningen kan ta fart ordentligt, varnar han.

– Det är viktigare än någonsin att stanna hemma vid symptom, tvättar händerna och testa sig. Det är jätteviktigt vad vi gör de närmaste veckorna.

Regioner får vaccinera vårdare först

Under de senaste dagarna har en del hårt drabbade regioner, bland dem Västra Götaland, meddelat att man tänker avvika från den rådande nationella vaccineringsstrategin enligt vilken äldre på boenden vaccineras först. I stället vill man vaccinera vårdpersonalen först.

– Det finns ingenting som hindrar det, sa Tegnell. Vaccinet bör användas så effektivt som möjligt. I dagens läge är vården hårt pressad, därför bör strategin ändras på en del håll.

Tegnell upprepade sin rekommendation om att befolkningen bör bära så kallade kirurgiska munskydd i kollektivtrafiken.

Läs också