Hoppa till huvudinnehåll

Tyskland fortsätter coronanedstängning – i dag slås fast hur länge

Collage av två bilder. Till vänster syns en bild från Krefeld i Tyskland där människor bär munskydd och en skylt med texten "Corona är farligt" hänger uppe. Till höger syns en skylt i Dusseldorf med en uppmanan till folk att använda munskydd.
De coronarestriktioner som gäller i Tyskland får fortsättning, men det är oklart hur länge det blir. Collage av två bilder. Till vänster syns en bild från Krefeld i Tyskland där människor bär munskydd och en skylt med texten "Corona är farligt" hänger uppe. Till höger syns en skylt i Dusseldorf med en uppmanan till folk att använda munskydd. Bild: EPA coronavirus,Tyskland

Trots nedstängning och helgdagar har antalet nyregistrerade coronafall inte minskat så som man i Tyskland hade hoppats. Den nedstängning som varit i kraft sedan mitten av december kommer därför i dag att förlängas.

Den centrala frågan vid dagens möte mellan förbundskansler Angela Merkel och de tyska förbundsländernas regeringschefer handlar om hur lång förlängningen nu skall bli.

Inför mötet har det rått en viss oenighet om nedstängningen borde förlängas med två eller tre veckor.

Det mest sannolika är ändå att man nu går in för en tre veckors förlängning, vilket skulle betyda att de rådande restriktionerna är i kraft till slutet av januari.

Den nedstängning som man gick in för den 16 december har hittills inte haft önskad verkan, även om det för tillfället är mycket svårt att säga var man egentligen står med tanke på coronaläget.

Coronasiffrorna varierar starkt

På grund av de många helgdagarna har färre test gjorts och man räknar också med att registreringen av nya coronafall släpar efter.

Antalet rapporterade fall har därför varierat mycket kraftigt under de senaste dagarna. När man till exempel den 31 december rapporterade om över 32 500 fall var man under måndagen nere på ungefär 9 800 rapporterade fall.

I samband med dagens möte ska man också ta ställning till hur det nu ska gå vidare i skolorna och daghemmen.

Tomma gator vid Pariser Platz i Tyskland i januari 2021.
Folktomt vid annars livliga Pariser Platz i Berlin den 4 januari. Tomma gator vid Pariser Platz i Tyskland i januari 2021. Bild: EPA-EFE/All Over Press coronavirus,Tyskland

Vissa delstater har redan slagit fast att skolorna kommer förbli stängda också efter den 10 januari, som ursprungligen var datumet då man igen skulle börja öppna upp samhället.

Också i grannlandet Österrike fortsätter den nedstängning som har varit i kraft sedan julhelgen.

Från och med den 18 januari hade regeringen planerat att öppna upp för personer som kan uppvisa ett negativt coronatest, men på grund av oppositionens motstånd mot planen förlängs nedstängningen för alla nu till den 24 januari.

Läs också