Hoppa till huvudinnehåll

WHO rekommenderar: Båda doserna av Pfizer-Biontechs coronavaccin borde ges med 21–28 dagars mellanrum – längre intervall ändå möjligt i vissa fall

Människor väntar på att få en covid-19-vaccinering på ett vaccineringscentrum i Berlin
Människor väntar på att få en covid-19-vaccinering på ett vaccineringscentrum i Berlin. Människor väntar på att få en covid-19-vaccinering på ett vaccineringscentrum i Berlin Bild: AFP / Lehtikuva COVID-19,coronavirus,vaccinering

Rådgivare vid Världshälsoorganisationen WHO säger att den andra av de två vaccindoser som ges mot covid-19 kan ges i ett lite senare skede "under exceptionella förhållanden".

WHO:s rekommendation är ändå att de båda doserna av Pfizer-Biontechs vaccin ges med 21–28 dagars mellanrum.

– Den andra dosen av Pfizer-Biontechs vaccin kan, under exceptionella omständigheter, ges några veckor efter den rekommenderade tiden på 21–28 dagar efter det att den första dosen har injicerats, säger Alejandro Cravioto, ledare för WHO:s strategiska rådgivningsgrupp i immunologi (SAGE).

Enligt Cravioto anser SAGE att man kan införa undantag i de länder där tillgången på vaccin är begränsad och där det epidemiologiska läget är svårt.

I sådana fall kan man förlänga tiden med några veckor för att maximera antalet personer som kan få den första dosen av vaccinet.

Några länder har redan infört detta system.

Forskare har emellertid påpekat att följderna av den här sortens uppskjutande av den andra dosen inte är helt klarlagda. Också finländska forskare är tveksamma.

Källor: AFP, Reuters