Hoppa till huvudinnehåll

Yle Sportens NHL-podd tipsar – det här ska du hålla koll på inför säsongsstarten: ”Upplägget är intressantare än någonsin”

Miro Heiskanen och Leo Komarov i närkamp.
Miro Heiskanens Dallas och Leo Komarovs NY Islanders möts tidigast i semifinalerna. Miro Heiskanen och Leo Komarov i närkamp. Bild: Icon Sportswire / All Over Press Miro Heiskanen,Leo Komarov

Världens bästa ishockeyliga laddar upp för en ny säsong och det innebär naturligtvis att Yle Sportens NHL-podd gör comeback! Ligan är indelad i nya divisioner, vad innebär det för lagen? Och vilka finländare är det som man ska hålla ögonen på under de kommande veckorna?

I Yle Sportens NHL-podd tar redaktionens NHL-nördar Mattias Simonsen och Anders Nordenswan tempen på världens bästa ishockeyliga och bjuder på drivet snack om de finländska spelarna. Ett nytt avsnitt publiceras varje tisdag fram till att säsongen är slut på Yle Arenan.

– Julafton är den här gången flyttad från december till den 13 januari. Kan man vara mer taggad, speciellt då upplägget är intressantare än vad jag kan komma ihåg att det någonsin varit, summerar Anders Nordenswan.

Den 13 januari kör nämligen grundserien i NHL igång igen och den här gången är upplägget exceptionellt.

Viktiga datum säsongen 2021

  • 31.12/3.1 träningssäsongen kör igång först för lagen som inte deltog i slutspelet och sedan för de som gjorde det. För tillfället har alltså samtliga lag inlett sitt träningsläger
  • 13.1 grundserien kör igång
  • 12.4 transferfönstret stängs
  • 1.5 Stanley Cup-slutspelet kör igång
  • 9.7 sista möjliga datum för den sjunde matchen i finalserien
  • 23.7 NHL-draften 2021 kör igång med den första omgången, resten av omgångarna går av stapeln följande dag
  • 28.7 fria agenter får teckna kontrakt med nya klubbar
  • 31.7 Seattle Krakens expansionsdraft

Grundserien består av endast 56 matcher så att säsongen kan undanstökas i god tid – och på grund av att coronavirusrestriktionerna varierar så kraftigt mellan Kanada och USA har ligan tvingats dela in ligan i nya divisioner.

En helkanadensisk, en med lag från västkusten, en ”Central” – och en med lag från östkusten.

Lagen möter endast andra lag från samma division under grundserien och de fyra bästa lagen från varje division går till slutspel. Där vaskas det först fram en vinnare av divisionen under de två första omgångarna och fyra lag från fyra olika divisioner möts sen i semifinal.

– Det innebär i klarspråk att det till exempel kommer att finnas ett kanadensiskt lag i semifinal, förklarar Nordenswan.

– Tänk bara på den här spänningen i framför allt den här divisionen. Toronto mot Montreal. Edmonton mot Calgary. Det blir härliga matcher varje omgång. Det kommer att bli otroligt heta möten, fortsätter han.

Mattias Simonsen och Anders Nordenswan.
Podd-duon Mattias Simonsen och Anders Nordenswan. Mattias Simonsen och Anders Nordenswan. Bild: Yle / Mats Ahlnäs porträtt,anders nordenswan

Det är oerhört jämnt också i Central och östkustdivisionen, slår poddarna fast.

– Det är närmast omöjligt att försöka tippa vem som kommer att ta sig till slutspel. Men min åsikt är att de lag som för det första spelade i slutspelet och som dessutom har haft så liten omsättning som möjligt på nyckelpositionerna kommer att vara förhandsfavoriter, analyserar Simonsen.

Vilka finländare måste leverera redan under träningssäsongen?

Under träningslägren gäller det framför allt för lovande spelare att visa var de hör hemma. Lyckas de vika sig en plats i NHL-trupperna eller är det AHL eller till och med FM-ligan i Finland som kallar?

– Det som vi ska minnas är att det på grund av den pågående coronaviruspandemin högst antagligen kommer att gå så att stora delar av olika lag tvingas i karantän på grund av exponeringar, säger Simonsen och fortsätter:

– Vi hoppas ju förstås att det inte går så, men faktum är att mindre kända finländska spelare sannolikt kommer att få spela NHL-hockey den här säsongen.

Jesse Puljujärvi, Edmonton Oilers
Jesse Puljujärvi är en av finländarna som måste visa framfötterna. Jesse Puljujärvi, Edmonton Oilers Bild: All Over Press Jesse Puljujärvi,Edmonton Oilers,ishockey,NHL

Det finns ändå flera blåvita talanger som redan nu kan vika sig en plats i de ordinarie trupperna.

– Mikko Lehtonen är en spelare som jag har väldigt höga förväntningar på. Han visade redan i VM 2019 att han kan mäta sig mot NHL-motstånd och han kan till och med vara aktuell för en plats i det andra backparet i Toronto, slår Nordenswan fast.

– En annan back som jag vill lyfta fram är Ville Heinola, kompar Mattias Simonsen och tillägger:

– Se bara hur han har dominerat i JVM! Det är precis det som förväntas av en spelare av hans kaliber på den där nivån och dessutom har Winnipeg ett skriande behov av offensiva backar som spelar som Heinola gör.

Men vad tyckte duon om Jesse Puljujärvis och Eeli Tolvanens chanser? Och vilka lag är det som är favoriter i de olika divisionerna? Lyssna på avsnittet för att få reda på svaret!

Nästa avsnitt publiceras på ”dan före dopparedan”, alltså den 12 januari. Då kommer Nordenswan och Simonsen att ta itu med heta tippningar inför den stundande säsongen. Har du ett förslag på vad duon ska ta ställning till? Kommentera på artikeln!