Hoppa till huvudinnehåll

Aktivister greps i Hongkong - Storbritannien rasar: "Den kommunistiska regimen i Kina drar nu åt tumskruvarna ytterligare"

Ben Chung som tillhör en pro-demokratigrupp grips av polisen 6.1.2021
Ben Chung som tillhör en pro-demokratigrupp grips av polisen 6.1.2021 Ben Chung som tillhör en pro-demokratigrupp grips av polisen 6.1.2021 Bild: AFP / Lehtikuva Hongkong,Ben Chung

Över 50 demokratiaktivister greps tidigt i morse i Hongkong i en omfattande räd mot oppositionen.

Kina har skärpt greppet om Hongkong och använder sig av den så kallade säkerhetslag som infördes i juni i fjol. Morgonens polisinsats var den största sedan lagen infördes. Ungefär 1 000 poliser deltog i räden mot aktivisterna.

Bland de gripna finns flera kända ledare för demokratirörelsen. Polisen genomsökte också olika kontor och en juristbyrå.

"De gripna sysslade med omstörtande verksamhet"

Myndigheterna anser att de som nu greps haft planer på att "fälla regeringen" i samband med valförberedelser inför ett val som borde ha ägt rum 2020 men som sköts upp med hänvisning till coronakrisen. Enligt polisen kan oppositionens valkampanjer betraktas som "omstörtande verksamhet".

Polisen har inte gett ut namnen på de gripna men deras identitet har avslöjats på sociala medier och av de organisationer de tillhör.

Bland de gripna finns tidigare politiker, aktivister och personer som varit involverade i valförberedelser, bland dem James To, Lam Cheuk-ting, Benny Tai och Lester Shum.

Den halvautonoma staden Hongkong har tidigare åtnjutit en del demokratiska rättigheter efter att Storbritannien gav över sin tidigare koloni till Kina 1997.

Stark brittisk kritik

Enligt Chris Patten - den sista brittiska guvernören i Hongkong - har det kinesiska kommunistpartiet nu "ytterligare dragit åt tumskruvarna i Hongkong".

- Liberala demokratier runt om i världen måste fortsätta med att klart och tydligt säga sin mening om den brutala ödeläggelsen av ett fritt samhälle. Väst borde inta en tuffare attityd gentemot Kina, sa Patten.

Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab har också uttalat sig i fördömande ordalag om gripandet av politiker och aktivister i Hongkong. Han säger att Kina med avsikt vilselett omvärlden med sina säkerhetslagar.

Antony Blinken, som Joe Bidens valt till USA:s nya utrikesminister, säger på Twitter att gripandena var"ett angrepp mot dem som modigt förespråkar universella rättigheter".

Från "Orientens pärla" till "Orientens skärseld"

Regeringen i Taiwan säger att Hongkong har förändrats från att ha varit "Orientens pärla" till att bli "Orientens skärseld".

Källor: Reuters, AP, AFP