Hoppa till huvudinnehåll

Ett nytt daghem, flera dagisplatser och en omdebatterad flytt – det här händer 2021 inom den svenska utbildningen i Åbo

Molnig och regnig dag på en lågstadieskolgård. En grupp barn går mot vit matsalsbyggnad.
Det senaste året har inneburit många utmaningar för Åbos skolor och daghem, men mycket nytt är på gång i staden under 2021. Molnig och regnig dag på en lågstadieskolgård. En grupp barn går mot vit matsalsbyggnad. Bild: Arash Matin / Yle Sirkkala skola

Det senaste året har på flera sätt varit tufft för daghemmen och skolorna i Åbo. Både coronapandemin och inomhusluften i flera utrymmen har skapat problem.

Inför 2021 ser det ändå ut att vända till det bättre för skolorna och daghemmen i Åbo. Liliane Kjellman, direktör för den svenskspråkiga utbildningen i Åbo, lyfter fram några viktiga punkter att se fram emot i år.

- Först och främst hoppas vi förstås att coronaläget stabiliserar sig och att närundervisningen är det som gäller för våren. Förhoppningsvis har vi lärt oss att skolan står för så mycket mera än undervisning och är otroligt viktig för barns och ungas välmående, säger Kjellman.

Liliane Kjellman
Akrivbild på Liliane Kjellman. Liliane Kjellman Bild: Yle/Marie Söderman liliane kjellman

Nya utrymmen för både skolor och daghem under 2021

Daghemmen i Åbo har de senaste åren tampats både med utrymmesbrist och med inomhusluftsproblem.

Det här har lett till att flera daghemsgrupper har varit tvungna att flytta runt mellan olika tillfälliga utrymmen under året.

Bland annat utrymmena på Skolgatan och Klockringaregatan har visat sig ha problem med inomhusluften.

Det gick så långt att SFP i Åbo polisanmälde staden för att man ansåg att problemen inte togs tag i på allvar.

Redan 2017 beskrevs platsbristen inom småbarnspedagogiken i Åbo som akut, både på grund av utrymmenas dåliga skick och eftersom antalet barn i Åbo hela tiden ökar.

Men nu ser läget äntligen ut att ljusna. Nya utrymmen är på väg, vilket förhoppningsvis kommer att leda till färre flyttar och fler dagisplatser.

Dessutom ska man slå fast hur S:t Olofsskolans utrymmesbrist ska lösas, och även på Sirkkala skolas område påbörjas renovering och nybygge.

Nedan listar vi vad som är på gång i de svenskspråkiga skolorna och daghemmen i Åbo under 2021!


Planeringen av Oxvägens daghem fortsätter

I december godkände Åbo stadsfullmäktige projektplanen för ett nytt daghem vid Elinaparken i Nummisbacken, det så kallade Oxvägens daghem. Daghemmet ska ersätta Kuratorstigens daghem, som är i dåligt skick och ska rivas.

Nästa steg innan byggarbetet kan inledas är att en detaljplanändring för området godkänns. Ärendet kommer att behandlas under våren. Även konkurrensutsättningen sätts igång för planeringen av det nya daghemmet under 2021.

I daghemmet ska det finnas plats för sex grupper, vilket innebär runt 120 barn. Det här kommer att leda till 40 nya dagisplatser inom småbarnspedagogiken i Åbo. Daghemmet planeras stå färdigt tidigast 2023.

Ett litet barn i halare och mössa leker i en sandlåda.
Snart kommer det att finnas fler dagisplatser i Åbo. Ett litet barn i halare och mössa leker i en sandlåda. Bild: Antti Laakso / Yle barn (familjemedlemmar),barn (åldersgrupper),familjer,barnfamiljer,lek (barnlek),Sandlåda,Leksandlåda,overall,utelekar

Sofiegatans daghem öppnar sina dörrar i höst

Sofiegatans daghem eller daghemmet Port Arthur öppnar sina dörrar i september 2021. Även det här innebär flera nya platser inom den svenskspråkiga småbarnspedagogiken i Åbo.

I det nya daghemmet kommer det att finnas plats för sju grupper och 150 barn. Daghemmet ersätter Skolgatans daghem, som ska rivas.

Gårdsplanen till det svenska daghemmet på Skolgatan i Åbo.
Skolgatans daghem ska rivas, eftersom det nya Rosenkvarteret byggs på tomten. Gårdsplanen till det svenska daghemmet på Skolgatan i Åbo. Bild: Yle/Linus Hoffman daghem,Lekplats,lekplatser,dagis


Sirkkala skola inleder verksamheten i tillfälliga lokaler i Kärsämäki

Sirkkala skola och förskola inleder sin verksamhet i tillfälliga lokaler i Kärsämäki under hösten 2021. Nybygget och renoveringen av de gamla byggnaderna påbörjas samtidigt på Sirkkalaområdet.

Den stundande flytten till Kärsämäki har ändå väckt en del oro hos föräldrar.

De nya lokalerna ligger utanför Sirkkalas område, och många har haft frågor gällande hur framför allt de yngre barnen på ett tryggt sätt ska kunna ta sig till och från skolan.

Sirkkala skolas rektor Elise Kurtén väljer ändå att se positivt på flytten.

- Jag förstår att det finns en hel del oro, men vi gör allt vad vi kan för att det här ska lösa sig så bra som möjligt, och det kommer att lösa sig.

Rektor Elise Kurtén står framför Sirkkala skolbyggnad.
Arkivbild på Elise Kurtén. Rektor Elise Kurtén står framför Sirkkala skolbyggnad. Bild: Isabel Nordberg /Yle Sirkkala skola,elise kurtén

Kurtén säger också att många frågetecken kommer att klarna under denna och följande vecka.

- Vi har flera möten under de kommande veckorna då vi ska diskutera bland annat hur skolskjutsar ska ordnas. Vi kommer snart att vara mycket klokare.S:t Olofsskolans projektplan färdigställs

Projektplanen för S:t Olofsskolan blir färdig 2021, vilket innebär att det då kommer att finnas konkreta planer för hur skolan ska se ut i framtiden.

Det har redan i flera år varit trångt i skolan, och nya tilläggsutrymmen behövs. I skolan går både elever från Åbo och från Åbos kranskommuner, till exempel S:t Karins.

Bild på S:t Olofsskolans tegelbyggnad utifrån, skolans namn står på väggen.
Under 2021 blir det klart hur framtiden ser ut för S:t Olofsskolan. Bild på S:t Olofsskolans tegelbyggnad utifrån, skolans namn står på väggen. Bild: Yle / Nora Engström Åbo,skola

Läs också