Hoppa till huvudinnehåll

Trump säger att han aldrig ger upp - samtidigt fastställer kongressen Bidens seger

USA:s president Donald Trump håller ihärdigt fast vid att Joe Biden inte har segrat i presidentvalet i USA och att landet kommer att få en "illegal" president. Han räknade också upp en rad - grundlösa -konspirationsteorier som han anser har påverkat presidentvalet.

Trump höll ett högljutt tal till hurrande anhängare i Washington DC på området "The Ellipse" nära Vita huset samtidigt som kongressen skulle fastställa valet av Joe Biden till president.

Han inledde med att konstatera att "korrupta medier" vägrar vända kamerorna för att de inte vill visa "att hundratusentals människor" samlats för att lyssna på honom.

Trump sa att han aldrig kommer att ge upp och aldrig gå med på att Joe Biden valts till USA:s president. Han upprepade också anklagelserna om omfattande valfusk.

Vice president Mike Pence fastställer Bidens seger - till Trumps förtret

Kongressens båda kammare inledde i dag proceduren med att fastställa elektorsrösterna från presidentvalet och valet av Joe Biden till president.

Trump har krävt att vice president Mike Pence, som kommer att ha en stor ceremoniell roll under processen, förhindrar fastställande av Bidens seger.

- Om Mike Pence gör det rätta segrar vi i valet, ropade Trump till sina anhängare.

Mike Pence meddelade strax innan kongressen sammanträdde i kväll att han inte kommer att förhindra fastställandet av Bidens seger.

En liten republikansk grupp tänker inte godkänna Biden

Under normala förhållanden är rösträkningen i kongressen en ren formalitet, men den här gången väntas mer dramatik eftersom en liten grupp republikanska senatorer i elektorskollegiet planerar att - i enlighet med Donald Trumps önskemål - låta bli att erkänna Joe Bidens valseger.

Deras agerande påverkar inte resultatet och kan bara i viss mån fördröja processen med att fastställa Bidens seger i kongressen.

Trump sa i sitt tal att de republikaner som tänker godkänna Biden är "svaga och patetiska".

Kongressens session kan pågå i flera timmar.

Oroligt - vilda demonstranter bräcker barriärer

Trumps anhängare som samlats för att lyssna på talet har trängt sig igenom ett området som spärrats av vid Capitolium.

Människor har trängt sig in i byggnaden, och en del människor klättrar längs med byggnaden.

Medier: Domaren Merrick Garland blir justitieminister

Joe Biden kommer att utse domaren Merrick Garland till landets justitieminister, rapporterar flera medier.

USA:s förra president Barack Obama nominerade Garland till USA:s högsta domstol år 2016 men republikanerna i senaten förhindrade det och domarvalet skedde först efter presidentskiftet. Det betydde president Trump sedan utsåg en mer konservativ person.

Artikeln uppdateras