Hoppa till huvudinnehåll

Albin Granlund flyttade till polska ligan och blev klubbkamrat med Petteri Forsell: "Skönt att ha honom här"

Albin Granlund.
Albin Granlund blir klubbkamrat med Petteri Forsell. Albin Granlund. Bild: Tomi Hänninen Albin Granlund

I onsdags blev det klart att landslagsbacken Albin Granlund inte fortsätter i allsvenska klubben Örebro SK. På torsdagen meddelade den polska ligaklubben Stal Mielec att man värvat Granlund. "Jag kände att jag nu har en bra möjlighet att ta ett steg uppåt i karriären och spela på en aningen högre nivå", säger Albin Granlund för Yle Sporten.

När Yle Sporten ringer upp Albin Granlund har han redan hunnit etablera sig i sin nya hemstad Mielec. Eller kanske inte i själva staden, men nog i stadens fotbollsstolthet Stal Mielec.

– Jag kom hit på måndag och skrev på på tisdag och har redan hunnit träna med laget några gånger, säger Granlund.

– Men jag har inte hunnit se något annat än arenan och hotellet. Det har varit så mycket att fixa och ordna. Blir intressant att bekanta sig med staden även om det finns en del coronarestriktioner.

Hjälp med praktiska saker

Granlunds flyttlass gick från Allsvenskan och Örebro till den polska ligan och Mielec i södra Polen. I Stal Mielec blev han klubbkamrat med Petteri Forsell som han spelade med i IFK Mariehamn säsongerna 2014 och 2015.

– Det har varit skönt att ha honom här. Han har ju spelat i landet i några år och kan språket och vet hur saker och ting fungerar. Han hjälper mig ganska mycket här i början med en massa praktiska saker, säger Granlund.

Flytten från Örebro förlöpte utan någon som helst dramatik: Granlund prisar både klubben och spelarna och säger att förhållandet är ömsesidigt gott.

– De ville ha mig kvar men jag kände att jag nu har en bra möjlighet att ta ett steg uppåt i karriären och spela på en aningen högre nivå.

Bättre chans att konkurrera om plats i EM-truppen

Granlund berättar att flera klubbar visade intresse för honom och att hans nya klubb var i kontakt med honom redan i höstas. Då kollade han själv upp klubben och var också i kontakt med sin gamla lagkamrat Petteri Forsell.

– Jag ville ha koll på att jag inte hoppar ut i det okända med slutna ögon. Jag kunde ha stannat kvar i Örebro men kände att jag vill pröva på nya äventyr.

– Jag upplever också att jag den här vägen bättre kan konkurrera om en plats i sommarens EM-trupp.

Granlund är väl medveten om Stal Mielecs placering i ligan, näst sist.

– Det är ganska jämnt i undre halvan och min uppfattning och förhoppning är att vi med några segrar ska kunna kämpa om platser i mitten av tabellen. Strax innan jul vann vi över Legia Warszava och spelade oavgjort mot Lech Poznan, så trenden är den rätta.

– Vi har bra möjligheter att hållas kvar i ligan vilket på kort sikt är vårt mål.

Trots att Granlund redan har koll på mycket i klubben blir han mållös på följande fråga: Vem torde vara den mest berömda spelaren som spelat i Stal Mielec?

– Ja-a, det vet jag nog inte.

Rätt svar: Grzegorz Lato, skyttekung i VM 1974 och tvåfaldig VM-bronsmedaljör med Polens gyllene landslag 1974 och 1982.

– Tack för den informationen! Bra att veta och kunna briljera med det!

Ut i stora världen

Den Pargasbördige Granlund inledde sin fotbollskarriär i Pargas IF varpå han flyttade till Åbo IFK. Sin ligadebut gjorde han i Rovaniemilaget RoPS och FM-guld vann han 2016 med IFK Mariehamn.

Efter fyra år på fredens öar anslöt han sig till Örebro SK inför säsongen 2018. Ytterbacken gjorde sammanlagt 65 matcher i den svenska högstaligan för herrar.

Men efter tre säsonger i den vitsvarta dressen väntar nu nya utmaningar för Granlund. Granlunds kontrakt gäller för ett och ett halvt år med möjlighet till förlängning.

Utöver klubbspel har Granlund hört till landslaget de senaste åren. Han har gjort 19 landskamper i den blåvita tröjan.

– Det är spännande att vara här och att spela för Stal Mielec, hälsar Granlund på klubbens webbplats.

Texten och rubriken uppdaterad klockan 14.50 efter att Yle Sporten pratat med Granlund