Hoppa till huvudinnehåll

Danske Bank-chefer undgår åtal för inblandning i den estniska penningtvättskandalen

Danske Banks logo
Danske Bank är en dansk bank- och finanskoncern med verksamhet i flera olika länder. Danske Banks logo Bild: EPA Danske Bank

Flera Danske Bank-chefer undgår åtal för inblandning i penningtvättskandalen i Estland. Danmarks Radio rapporterar att åtalet mot sex tidigare styrelseledamöter läggs ner.

Enligt åklagaren Per Fiig visade inte utredningen av ledamöterna att de gjort sig skyldiga till brott mot penningtvättslagen.

- Utredningen visar inte att det förekommit vårdslöshet som kan karaktäriseras som grov och därmed finns det inte någon grund för åtal för brott mot penningtvättslagen, säger han.

Det är oklart om bankens tidigare verkställande direktör Thomas Borgen, eller tidigare finanschefen Henrik Ramlau-Hansen, finns bland cheferna som rentvåtts från misstankar.

Borgen avgick 2018 efter att en undersökning slog fast att Danske Bank bidragit till olagliga transaktioner för cirka 200 miljarder euro.

Pengarna kom från illegal verksamhet främst i Ryssland och hade i åratal tvättats rena genom transaktioner via bankens kontor i Estland.

Fiig sa inte om det ännu finns misstankar mot enskilda individer. Banken utreds fortsättningsvis och kan få miljarder i böter för penningtvätt, bland annat i USA.

Källor: DR, STT, DN

Läs också