Hoppa till huvudinnehåll

Historisk bragd av Tuomas Määttä – vann ryska Supercupen som första finländare

Tuomas Määttä ger Finland ledningen med 2–0.
Tuomas Määttä hör till hörnstenarna i Finlands landslag. Tuomas Määttä ger Finland ledningen med 2–0. Bild: EPA-EFE/ADAM IHSE/AOP Tuomas Määttä

Januari månad har potential att bli en oförglömlig månad för bandystjärnan Tuomas Määttä. Igår blev han den första finländaren som vinner den ryska Supercupen.

Tuomas Määttäs lag SKA Neftjanik vann över Dynamo Moskva med 4–2 i finalen. Määttä sköt ett mål på straffslag, 3–1-målet som visade sig bli matchens segermål.

Segern i Supercupen var Habarovsklagets femte titel genom tiderna. I Supercupen möts det ryska mästarlaget samt segraren i ryska cupen.

Det är inte första gången som Määttä skriver ett stycke finländsk bandyhistoria. I fjol vann han Sveriges mästerskap med Edsbyns IF och som första finländare någonsin valdes han till Årets bandyspelare i Sverige.

Inför den pågående säsongen flyttade han till den ryska ligan som anses vara världens bästa bandyliga. Dynamo Moskva toppar tabellen i ryska ligan, före Jenisej och SKA Neftjanik.

Tuomas Määttä, som fått sin bandyfostran i Helsingforslaget Botnia, är en av kandidaterna till att väljas till Årets idrottare 2020.

Läs också