Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: I skuggan av kaoset i Capitolium krossades ett politiskt glastak – Georgia gjorde det omöjliga

Stacey Abrams och Mette Nordström.
Kvinnan bakom demokraternas framgång heter Stacey Abrams, skriver Mette Nordström. Stacey Abrams och Mette Nordström. Stacey Abrams

Medan president Trumps anhängare löpte amok på Capitol Hill till hela omvärldens fasa, utspelade sig en helt annan historia tusen kilometer sydväst om den amerikanska huvudstaden.

Det var historien om hur en svart kvinna enträget arbetade för att bygga en politisk infrastruktur och hur det till slut gav resultat. Och om ett republikanskt fäste som nu sänder två demokratiska senatorer till Washington DC.

Den första svarta och den första judiska senatorn från Georgia, en delstat som historiskt har varit ökänd för sin rasism.

Kvinnan bakom demokraternas framgång heter Stacey Abrams.

När rösträkningen fortskred och det blev allt klarare att den svarta pastorn Raphael Warnock och den judiska filmproducenten och journalisten Jon Ossoff hade säkrat sina senatsplatser, var det inte bara en överraskning för de flesta bedömare.

Det var också ett bevis på den långa väg som sydstaten Georgia har gått för att nå hit.

Kvinnan bakom demokraternas framgång heter Stacey Abrams. En delstatspolitiker som inte lyckades bli den första svarta kvinnan på en amerikansk guvernörspost då hon för två år sedan ställde upp i sin hemstat.

Men som i ett årtionde har jobbat med att bygga upp ett imponerande nätverk för att aktivera väljare och underlätta röstandet i Georgia.

Lägg ännu till de demografiska förändringar som framför allt Atlanta med omnejd har genomgått. Väljarna är allt yngre, och de nyinflyttade kommer ofta från liberalare delstater.

Och det var uttryckligen de svarta väljarnas styrkedemonstration som gav demokraterna en seger nu, liksom också i presidentvalet i november.

Medborgarrättsrörelsen i Martin Luther Kings spår är stark.

Med finns ytterligare en maktfaktor, som kallas den kristna vänstern. Den är inte lika känd som den falang som ofta förknippas med president Trump, det vill säga den kristna högern.

I Georgia handlar det om de svarta kyrkorna som har en central roll i samhället. Medborgarrättsrörelsen i Martin Luther Kings spår är stark, och pastor Warnock verkar i den historiska baptistkyrka där King och hans far en gång i tiden predikade.

Symboliken kunde därför inte ha varit starkare, då fanatiska Trumpanhängarna viftade med stora sydstatsflaggor inne i maktens korridorer i Capitolium.

Senatsvalet i Georgia var ett ödesval för den tillträdande presidenten Joe Biden och för hans chanser att få igenom sin agenda i senaten.

En knapp demokratisk majoritet underlättar det arbetet, som också väntas fokusera på jämlikhetsfrågor.

Och följande gång är det kanske Stacey Abrams som slår igenom nästa glastak, och blir USA:s första svarta kvinnliga guvernör från ett maktparti.

Skribenten är Yles f.d. USA-korrespondent