Hoppa till huvudinnehåll

Trycket på att Trump avsätts ökar men tiden börjar tryta – endast 13 dagar kvar tills Joe Biden tillträder som president

Donald Trump och Mike Pence på Republikanernas partikonvent i USA 24.8.2020.
Amerikanska medier uppger att vicepresident Mike Pence överväger möjligheter att avsätta president Donald Trump. Donald Trump och Mike Pence på Republikanernas partikonvent i USA 24.8.2020. Bild: EPA / The Charlotte Observer Konvent,USA,Donald Trump,Mike Pence

Kraven på att president Donald Trump avsätts ökar i USA efter onsdagens upplopp i kongressbyggnaden i Washington. Demokrater kräver att Trump ställs inför riksrätt medan vicepresident Mike Pence och delar av kabinettet överväger att utnyttja grundlagens 25:e tillägg som gör det möjligt att avsätta presidenten av hälsoskäl.

Stormningen av Kapitolium och våldsamheterna i anslutning till det har chockat både demokrater och republikaner i kongressen även om presidentens stöd bland högerradikala medlemmar i senaten och representanthuset fortfarande är stort.

Sju republikanska senatorer och över 130 republikaner i representanthuset stödde förslaget att omintetgöra valresultatet. Det innebär att över hälften av republikanerna i representanthuset var redo att strunta i väljarnas vilja och att undergräva demokratin i USA på ett aldrig förr skådat sätt för att tillfredsställa presidentens nycker.

Upploppet i kongressbyggnaden har i varje fall gett en del vacklande republikaner en ursäkt att vända sig mot presidenten.

Till exempel senatorerna Tom Cotton och Lindsey Graham som har stött Trump i vått och torrt, ansåg att presidenten denna gång gick för långt.

Bägge röstade mot presidentens förslag om att förkasta valresultatet, men de är knappast beredda att gå så långt som att rösta för att han avsätts.

Trump har samtidigt ett uppror i Vita huset att tampas med, för tre högt uppsatta tjänstemän har redan beslutat att avgå, bland dem den biträdande nationella säkerhetsrådgivaren.

Den nationella säkerhetsrådgivaren Robert O`Brien lär också ha velat avgå men han och flera andra högt uppsatta medarbetare i Vita huset, övertalades att stanna kvar för att inte äventyra nationens säkerhet.

Den frustrerade presidenten som enligt läckor lär "ha tappat förståndet över valresultatet ", har aldrig förr varit så isolerad som nu, enligt samstämmiga medier.

Senaattori Mitt Romney menossa virkarikosoikeudenkäynnin äänestykseen senaatin hissillä.
Senator Mitt Romney var den enda republikanen som röstade för att avsätta Trump för ett år sedan. Senaattori Mitt Romney menossa virkarikosoikeudenkäynnin äänestykseen senaatin hissillä. Bild: Shawn Thew / EPA Mitt Romney,Riksrättsprocessen mot Donald Trump

Pence överväger extraordinära åtgärder

Tv-kanalerna CNN och ABC rapporterar att den hittills ytterst trogne vicepresidenten Mike Pence och flera ministrar i kabinettet,överväger att tillämpa 25:e tillägget i grundlagen, som föreskriver reglerna för vad som ska hända när presidenten är förhindrad att fullgöra sina åligganden på grund av frånvaro, sjukdom eller varaktig sjukdom.

President George W. Bush tillämpade 25:e tillägget en gång då han skulle opereras, men då sattes han frivilligt ur spel endast för några dagar då han låg nedsövd.

Det verkar ändå ytterst osannolikt att tillräckligt många republikaner i bägge kamrar skulle stöda förslaget

Pence och en majoritet av ministrarna kan, om de så vill, besluta att
presidenten är oförmögen att utöva sitt ämbete på grund av sin mentala hälsa.

I så fall skulle vicepresidenten ta över som tillförordnad president efter att ha meddelat om beslutet till kongressens talmän.

Det här skulle ändå bara vara en tillfällig lösning för några dagar eftersom presidenten kan meddela skriftligt att allt är väl och att han kan återta sina befogenheter.

Om vicepresidenten och en majoritet i kabinettet fortsätter att hävda presidentens oförmåga att sköta sitt uppdrag krävs det att två tredjedelar av ledamöterna både i senaten och representanthuset instämmer.

Det verkar ändå ytterst osannolikt att tillräckligt många republikaner i bägge kamrar skulle stöda förslaget även om alla demokrater skulle göra det.

En politiker talar till journalister. Två flaggor i bakgrunden.
Den demokratiska kongressledamoten Adam Schiff ledde riksrättsprocessen mot Trump för ett år sedan. En politiker talar till journalister. Två flaggor i bakgrunden. Bild: JIM LO SCALZO/EPA/AOP Adam Schiff

Riksrätt andra möjligheten att avsätta Trump

Senaten beslöt för ungefär ett år sedan i en riksrättsprocess att fria Trump från anklagelser om maktmissbruk, då endast en republikansk senator, den förre presidentkandidaten Mitt Romney, röstade för att avsätta Trump. Det skulle ha krävts två tredjedelars majoritet i senaten för att avsätta presidenten.

En ny riksrättsprocess är i princip möjlig eftersom flera demokratiska ledamöter i representanthuset säger att de kommer att lägga fram förslag om riksrätt i snabb ordning.

Dessa demokrater inser att det bara återstår 13 dagar tills de blir av med Trump då Joe Biden tillträder som president den 20 januari.

Demokraterna hävdar att processen kunde bli kort eftersom det finns klara bevis på att Trump öppet försökte uppvigla sina anhängare till våld vid flera tillfällen, senast i ett tal inför sina anhängare i går morse.

Senaten måste ta sig an riksrättsprocessen om en majoritet av representanthuset kräver det och det verkar inte helt uteslutet eftersom demokraterna har en majoritet i representanthuset och en del kritiska republikaner kanske skulle stöda förslaget.

Däremot är det ytterst osannolikt att två tredjedelar eller 67 av de 100 senatorerna skulle rösta för att avsätta Trump, även om kritiska senatorer skulle ha som extra morot att en dömd president inte längre får ställa upp i presidentval.

Källor: AP, Washington Post