Hoppa till huvudinnehåll

Danmark stoppar resande: Alla länder har färgats röda

Hanne Varmings bronsstatyer "Ventende piger" tittar ner på terminal 3, Kastrup Köpenhamn
Danmark kräver nu ett negativt coronatest, taget de senaste 24 timmarna. Dessutom måste resenärer ha välgrundade skäl till varför de besöker landet. Hanne Varmings bronsstatyer "Ventende piger" tittar ner på terminal 3, Kastrup Köpenhamn Bild: Bengt Östling/Yle Köpenhamns flygplats,statyer,terminal 3

Danmark tar till hårdhandskarna och skärper sina coronarestriktioner. Nu avråder myndigheterna från precis alla resor. Samtidigt blir inreserestriktionerna strängare.

Ska du till Danmark måste du ha ett välgrundat skäl till resan och ett negativt coronatest från det senaste dygnet. Förr har det räckt med 72 timmar. Regeln börjar gälla på lördag klockan 17 dansk tid.

De som inte har tagit ett test riskerar böter eller fängelse. Det här gäller också danska medborgare som reser in i landet.

– Begränsningarna betyder i princip att du inte kan resa till Danmark om du är utlänning och bor utomlands, säger justitieministern Nick Hækkerup på en presskonferens.

Orsaken till de skärpta restriktionerna är bland annat de nya coronavirusvarianterna, som sprids snabbare. De danska myndigheterna kommer att uppdatera restriktionerna veckovis.

Coronaläget i Danmark hör till Nordens allvarligaste, med ungefär 180 000 totala fall och 1 517 dödsfall. De senaste veckorna har läget förbättrats. På fredagen rapporterades 1 660 nya fall i landet.

Källa: Danmarks radio