Hoppa till huvudinnehåll

EU fördubblar sin vaccinbeställning från Biontech-Pfizer ‒ EMA kan fatta beslut om AstraZenecas vaccin i januari

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen gestikulerar med händer under en presskonferens
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen understryker att enskilda medlemsländer inte har rätt att föra egna förhandlingar med vaccintillverkarna. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen gestikulerar med händer under en presskonferens Bild: EPA-EFE/All Over Press Ursula von der Leyen

EU har nått avtal om att fördubbla sin tillgång till Biontech-Pfizers coronavaccin. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uppger att unionen nu beställt 600 miljoner doser av vaccinet.

Nu meddelar också Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA att ett beslut om Oxford-AstraZenecas coronavaccin kan fattas redan i januari.

EU har skrivit avtal om köp av 300 miljoner doser av Oxford-AstraZenecan vaccin.

Dubbelt mera av Biontech-Pfizers

‒ Vi har nu tillgång till 300 miljoner doser av Biontech-Pfizers vaccin. De goda nyheterna är att vi enats med Biontech-Pfizer om att utöka det här kontraktet. Genom den här nya upphandlingen har vi nu tillgång till ytterligare 300 miljoner doser av vaccinet, sa von der Leyen under en presskonferens.

Leveranserna av den nya beställningen kommer att inledas under årets andra kvartal.

"Unionen erbjuder en tillräcklig volym"

I kombination med anskaffningen av läkemedelsbolaget Modernas vaccin kommer EU att ha kapacitet att vaccinera 380 miljoner personer, det vill säga kring 80 procent av unionens befolkning.

Enligt von der Leyen är det entydigt att unionen erbjuder en tillräcklig volym av trygga och effektiva vacciner.

Om alla unionens vaccinavtal räknas in så blir siffran enligt kommissionen betydligt högre än det.

‒ Hela unionens vaccinportfölj uppgår till 2,3 miljarder vaccindoser vilket är mer än tillräckligt för att vaccinera hela Europas population, sa von der Leyen.

von der Leyen underströk samtidigt att de länder som deltar i unionens gemensamma vaccinanskaffning inte får föra parallella förhandlingar om vaccininköp med läkemedelsbolagen.

Tillverkaren: Vaccinet biter mot muterat virus

Preliminära resultat av vaccintillverkaren Biontech-Pfizer tyder på att vaccinet fungerar mot de brittiska och sydafrikanska virusvarianterna.

Undersökningen är inte referensgranskad.

Artikeln uppdaterad klockan 14.54 med vaccintillverkarens positiva besked gällande muterade virus.

Källa: Reuters, AFP, AP