Hoppa till huvudinnehåll

Inkoo Shippings vd Thomas Bergman: “Stickspår från kustbanan till Joddböle skulle på sikt göra Ingå hamn större”

Flera fordon rör sig i hamnområdet.
Det kanske kommer ett järnvägsspår till Ingå hamn i framtiden. Flera fordon rör sig i hamnområdet. Bild: Christoffer Westerlund / Yle Ingå,Västnyland,Grustäkt,grustagsområden,hamnar,inkoo shipping

De aktörer som finns i Joddböle i Ingå ser positivt på ett eventuellt stickspår från kustbanan till djuphamnen i Ingå.

Stickspåret är med som en riktgivande sträckning i landskapsplanen för Nyland och i förslaget till generalplan för fastlandet i Ingå.

På området finns bland annat elbolaget Fortum som planerar en servercentral.

"Joddböle erbjuder utmärkta faciliteter för näringslivet. Ett stickspår till Joddböleområdet finns med även i den nyligen godkända landskapsplanen. Det skulle vara på sin plats att de ansvariga myndigheterna noggrannare granskade möjligheterna för och nyttoeffekterna av ett stickspår till området", säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Wickström (SFP) i Ingå.

Joddböle
Det finns flera aktörer i Joddböle som skulle gynnas av ett järnvägsspår. Joddböle Bild: Rantaratahanke Ingå,kraftledningar,joddböle industriområde

Hamnbolaget Inkoo Shippings vd Thomas Bergman säger att ett järnvägsspår till Ingå hamn skulle ge nya möjligheter.

"Hamnen kunde erbjuda tjänster åt kunder längre bort, som inte nu ser Ingå hamn som ett alternativ. Med en farled med 13 meters djup, stora områden att utvidga, ypperligt läge i södra Finland, nära huvudstadsregionen och en järnvägsförbindelse, kunde hamnens verksamhet på lång sikt bli mycket större."

Här kan du läsa om järnvägsplanerna i detaljplaneändringen för Joddböle, se sidorna 40–41. Det är till påseende 28.12.2020– 8.2.2021.

Källa: Pressmeddelande av Kustbanegruppen som är ett gemensamt organ för Hangö, Ingå, Raseborg, Sjundeå och Kyrkslätt.