Hoppa till huvudinnehåll

Ny rekommendation: Också 12-åringar bör använda munskydd

Munskydd i en plastpåse.
Munskydd ska användas rätt. Munskydd i en plastpåse. Bild: Tiina Jutila / Yle Helsingfors,COVID-19,coronavirus,coronavirus disease,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,coronavirusutbrottet i Europa 2020,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,andningsskydd,ansiktsmasker,kollektivtrafik,Helsingforsområde kollektivtrafik,människor,Helsingforsregionens trafik (HRT),gång (motion),ungdomar,unga vuxna,Munskydd,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020

Nu ska också 12 år gamla barn använda munskydd. Hittills har gränsen gått vid 15 år.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) ändrade i dag på sina rekommendationer i enlighet med den linje som Världshälsoorganisationen WHO följer.

Nu bör alltså 12 år fyllda barn i hela Finland använda munskydd enligt samma principer som vuxna.

I grundskolan gäller rekommendationerna för bruk av munskydd enligt årsklass oavsett elevens ålder.

Emmi Sarvikivi, överläkare vid THL, påpekar samtidigt att munskydd bara är en av de metoder man ska använda sig av man då man vill förhindra att coronaviruset sprider sig. Handtvätt och ett tillräckligt långt avstånd till andra är mycket viktigt.