Hoppa till huvudinnehåll

"Trots att det varit minusgrader, måste vi vänta tills marken fryser innan vi kan börja bevattna" - Naturisplanerna i Pargas kan öppnas nästa vecka

Två män står i en ishockeyrink utomhus.
Mikael Enberg och Matias Jensén hoppas att det kalla vädret håller i sig, så naturisplanerna kan hållas igång. Två män står i en ishockeyrink utomhus. Bild: Carmela Johansson/Yle personer,Pargas,matias jensén

I Åboland har det kyliga vädret lett till att naturisplanerna utomhus nu kan förberedas. I Pargas har arbetet kommit igång den här veckan och om det kalla vädret håller i sig, kan naturisplanerna öppnas under nästa vecka.

- Just nu är vi i inledningsfasen. Trots att det varit minusgrader, måste vi vänta tills marken fryser innan vi kan börja bevattna. Om marken inte är tillräckligt frusen rinner vattnet igenom ytan och det blir ingen is, säger Matias Jensén, som är samhällsingenjör vid Pargas stad.

"Om vädret ändrar kan flera dagars arbete vara förstört"

Egentliga Finland har än så länge inte haft så mycket snö, men de närmaste dagarna kan det komma lite mer snö. För naturisplaner kan snön däremot vara en negativ sak. Snön är isolerande och gör att marken inte fryser tillräckligt bra.

- Det blir sämre kvalitet på isen om det snöar samtidigt som vattnet fryser, för då binds det luft i isen, vilket gör att den smälter snabbare vid varmare väder, säger Mikael Enberg, fritidssekreterare vid Pargas stad.

Det omväxlande vädret gör det svårt att planera arbetet med naturisplanerna på förhand. I fjol då vintern var mild fanns det inga naturisplaner alls i Pargas. Förhoppningsvis håller kylan i sig i vinter så att naturisplanerna kan vara igång.

- Ibland har vi arbetat flera dagar med att få planen i skick och sedan ändrar vädret och på någon dag kan hela arbetet vara förstört och planerna har smält, säger Jensén.

Traktor förbereder isplan för vintersäsongen.
Förberedelserna för naturisplanen i Björkhagen är i full gång. Traktor förbereder isplan för vintersäsongen. Bild: Carmela Johansson/Yle Pargas,isplan

"Utan de frivilligas insats skulle utbudet vara mycket sämre"

Inom Pargas stad finns totalt fem naturisplaner. Två planer finns intill centrum av Pargas vid Björkhagen och Skräbböle. Dessutom har Nagu, Korpo och Houtskär alla en egen naturisplan. I Pargas har staden en anställd planskötare, som sköter om planerna. Men i skärgården sköts planerna av frivilliga.

- Mycket utförs på talko och det är vi väldigt tacksamma över. Utan den här stora talkoinsatsen för naturisplaner och skidspår skulle serviceutbudet vara mycket mer begränsat. Så ett stort tack till alla de frivilliga som hjälper till att upprätthålla och erbjuda den här servicen, säger Jensén.

"Det är en lägre tröskel att besöka naturisplanen"

Naturisplanerna är ett viktigt komplement till ishallen och många har redan tagit kontakt med staden och frågat när skidskoplanerna öppnas.

- Det är en trevlig motionsform med låg tröskel. För tillfället har vi alla våra inomhusmotionsutrymmen stängda för vuxna. Så våra utomhusanläggningar fått en ännu större betydelse. Även skidåkning är en riktigt folksport i Pargas. Bara skidspåren runt golfbanan i Finby blir i skick, så är det många människor som är ute och skidar och rör på sig, säger Enberg.

Pargas stad föreslog under hösten att staden skulle spara genom att sluta underhålla naturisplanerna i staden. Naturisplanen i Rödjan underhålls inte längre, men efter diskussioner med bildnings- och fritidssektorn, beslöt staden ändå att fortsätta underhålla de flesta isplanerna i Pargas.

- Det är bra att saken har diskuterats under hösten och det är viktigt att se över alla stadens funktioner och sparmöjligheter. Ett förslag var att uteisplanerna skulle ersättas av allmänhetens turer i ishallen, men där finns inte så mycket lediga tider, så det var inte praktiskt möjligt. En ishall är också något annat än en naturisplan utomhus. Det är en större tröskel att gå till ishallen än att komma hit till Björkhagen och skrinna, säger Enberg.

Som det ser ut nu kommer naturisplanerna i Pargas kunna öppna under nästa vecka.

- Om bara vädret är på vår sida, så tror vi att vi kan öppna planerna under nästa vecka. Passa på att utnyttja dem flitigt, det är därför vi har den här servicen, säger Jensén.