Hoppa till huvudinnehåll

Wasaline förlorade nästan hälften av sin omsättning förra året – men frakten slog ändå rekord

Wasa Express på väg in i Vasa hamn.
Wasa Express på väg in i Vasa hamn. Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund M/S Wasa Express,Wasaline,ro-ro-passagerarfartyg,kvarkentrafiken

På grund av coronakrisen minskade Wasalines passagerarmängd med över 70 procent. Frakten ökade däremot och slog rekord. Totalt minskade rederiets omsättning med 46,4 procent.

Det har varit ett utmanande år för de flesta inom resebranschen, så även för rederiet Wasaline som trafikerar mellan Vasa och Umeå.

Rekommendationerna om att inte resa och begränsningarna vid gränsen mellan Finland och Sverige, påverkade kraftigt passagerarmängden för Wasaline. Nöjesresandet stannade helt av, enligt ett pressmeddelande från rederiet.

Passagerarsidans omsättning minskade med 72,7 procent och passagerarvolymen med 72,0 procent.

Hotellbokningarna minskade ännu kraftigare. Antal hotellnätter, bokade via Wasaline, minskade med 96 procent i Vasa och med 86,4 procent i Umeå.

Trots alla utmaningar vi har med Covid-19 så ser jag fram emot 2021― Wasalines vd, Peter Stålhberg

Trots detta har färjan ändå inte stått stilla. Avgångarna minskade med endast 1,2 procent under 2020 och det blev 816 avgångar mellan Vasa och Umeå jämfört med 826 förra året.

”Trots alla utmaningar vi har med Covid-19 så ser jag fram emot 2021. Med en stadig ökning på fraktsidan ser vi att nya fartyget med större fraktkapacitet behövs och vi har redan lanserat tidtabellen för 2021. Med de omfattande besparingsprogram som gjorts har vi lyckats hålla ekonomin på tillfredsställande nivå”, skriver Peter Ståhlberg, VD för Wasaline, i ett pressmeddelande.

Wasaline lyckades öka omsättningen på frakten med 7,2 procent under 2020, och gjorde därmed rekord på fraktsidan. Bränslepriset har också varit lägre under 2020 och man har kunnat göra bränsleinbesparingar på 3,2 procent.

Totalt minskade Wasalines omsättning ändå med 46,4 procent under 2020.

Läs också