Hoppa till huvudinnehåll

Yles partimätning: Sannfinländarna etta med Socialdemokraterna hack i häl

Graf som visar partiernas popularitet.
Graf som visar partiernas popularitet. gallupundersökning

Sannfinländarna fortsätter som det mest populära partiet i Finland. Det går fortsättningsvis bra också för Socialdemokraterna. Det här framgår i Yles senaste partimätning. För de övriga partiernas del är förändringarna små.

Sannfinländarna och Socialdemokraterna för en jämn kamp om tätpositionen i Yles färska partimätning. Sannfinländarna är etta med ett stöd på 21,9 procent. Socialdemokraterna är tvåa med 21,4 procent.

Enligt forskningsdirektör Tuomo Turja vid Taloustutkimus har Sannfinländarna ökat sitt stöd efter jul.

Turja ser två orsaker till det här. Den ena orsaken är diskussionen som förts om grundlagsutskottet och utrikesminister Pekka Haavistos (Gröna) agerande i al-Hol-frågan, vilket Sannfinländarna synligt kritiserade.

Den andra orsaken är återbördandet av två mammor och sex barn från lägret i al-Hol. Nyheten följdes av en klar uppgång i stödet för Sannfinländarna.

Socialdemokraterna backade en aning i de två tidigare mätningarna men är nu tillbaka på samma höga nivå som under våren och sommaren.

Samlingspartiet och Centern stampar på stället

Samlingspartiet har inte lyckats öka populariteten i oppositionen. Partiet får nu ett stöd på 16,2 procent.

Det ser inte speciellt lovande ut inför vårens kommunalval.

– Stödet för Samlingspartiet stampar på stället, säger Turja.

Stödet för regeringspartiet Centern sjunker en aning och är nu 11,7 procent. Höstens ordförandebyte har inte medfört någon nämnvärd positiv effekt för partiet.

De gröna påverkades inte av uppståndelsen

Stödet för De gröna är så gott som oförändrat. Det verkar som om diskussionen om Pekka Haavisto och al-Hol inte har påverkat partiet.

– Å andra sidan var mätperioden så pass lång att intervjuer gjordes redan före dessa händelser, säger Turja.

Pekka Haavisto i samband med förtroendeomröstning i riksdagen 15.12.2020.
Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) har figurerat mycket i offentligheten den senaste tiden. Pekka Haavisto i samband med förtroendeomröstning i riksdagen 15.12.2020. Bild: Lehtikuva Pekka Haavisto

Mätperioden varade från början av december till början av januari. Mot slutet av perioden sjönk stödet för De gröna och Centern en aning.

Aningen bättre för VF, alla inom felmarginalen

Vänsterförbundet får ett stöd på 7,6 procent. Svenska folkpartiet 4,3 och Kristdemokraterna 2,8 procent. Rörelse nu får ett stöd på 1,3 procent.

Mätningen utfördes av Taloustutkimus mellan 2.12.2020 och 5.1.2021. Sammanlagt 2 221 finländare mellan 18 och 79 år tillfrågades om hur de skulle rösta om riksdagsval ordnades nu. Av dem uppgav 1 504 sin åsikt. Felmarginalen är +/- 2.1 procentenheter.

Läs mera:

Yles partimätning - hur skulle finländarna rösta om valet hölls nu?

Hur skulle finländarna rösta om det var val idag? Vilket parti har störst stöd bland kvinnor och vem lockar flest under 35-åringar? Här är Yles färskaste partimätning.