Hoppa till huvudinnehåll

Fortfarande oklart vad som orsakade oljeolyckan i Ingå - tusentals liter lätt brännolja rann ut i Fagerviken för ett år sedan

Röda bommar som ska hindra oljan från att sprida sig i vattnet. De vita bommarna suger upp oljan.
Röda bommar lades ut för att hindra oljan från att sprida sig. De vita bommarna sög upp oljan. Röda bommar som ska hindra oljan från att sprida sig i vattnet. De vita bommarna suger upp oljan. Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,Fortum,oljebekämpning

Det är fortfarande oklart vad som orsakade oljeolyckan i Ingå för ett år sedan och vem som är ansvarig.

Polisen har under hösten inlett förundersökningen men de har endast gått igenom skriftligt material. Förhören har ännu inte börjat, uppger förundersökningsledaren, kriminalkommissarien Marjut Kronlund vid polisen.

I praktiken har polisen alltså börjat bekanta sig med rapporter som olika myndigheter och experter kom med efter olyckan.

Tusentals liter lätt brännolja rann ut

Det var den sista januari i fjol (2020) som räddningsverket kallades till Fagerviken utanför Joddböle i Ingå. Mellan 5 000 och 10 000 liter lätt brännolja hade läckt ut i viken ur Fortums oljeförråd som finns insprängt i berget i närheten av hamnen.

Saneringsarbetet på stränderna pågick i flera månader, men har nu blivit klart. Ingå kommun väntar nu på den slutliga saneringsrapporten.

Vem som ska betala för det är alltså ännu inte klart.

Enligt lagen är det den ansvariga som betalar. Fortum lovade att stå för kostnaderna tills det klarnar vem som är ytterst anvsarig. Efter utredningarna och polisens förundersökning och eventuell domstolsbehandling kommer rätt part att åläggas att betala.

På Ingå kommuns webbplats kan du läsa mera om olyckan och insatserna efter olyckan.

Artikeln uppdaterad 9.1.2021 med en korrigering av rubriken och mellanrubriken: ordet "lättolja" var felaktigt och ändrades till "lätt brännolja".