Hoppa till huvudinnehåll

Fyra personer har omkommit efter snökaos i Spanien – över 50 cm snö i Madrid

En vinterstorm i Spanien har vräkt ner rekordmängder med snö över landet. I huvudstaden Madrid har bilister fastnat i trafiken och är i behov av mathjälp från Röda Korset. Minst fyra personer rapporteras ha omkommit.

I många av de spanska landskapen har myndigheterna gått ut med ovanliga vädervarningar om kalla temperaturer och snömassor.

Det är en storm med namnet Filomena som har gett Spanien vinterväder sedan i torsdags. I delar av landet har temperaturen gått ner under -30 grader.

Spanska myndigheter rapporterar att minst fyra personer har omkommit i stormen. I Andalusien dog en man och en kvinna då deras bil sveptes bort efter att en flod svämmat över. I huvudstaden Madrid har en man hittats begravd i en snödriva och i Zaragoza har polisen hittat en hemlös man, som frusit ihjäl.

På lördag morgon hade över 50 centimeter snö fallit i Madrid, och landets meteorologiska tjänst uppgav att de hade uppmätt den största mängden snöfall inom 24 timmar i Madrid sedan 1971.

Redan på fredagen ställde snöfall till med problem bland annat för hundratals bilförare och lastbilschaufförer som fastnade i stadstrafiken och på trafiklederna.

Trafik på en snöig trafikled.
På trafikleder har bilförare suttit i timtal då snön har avbrutit färden. Trafik på en snöig trafikled. Bild: AFP / Lehtikuva snö,bilar,Spanien

Många blev sittande i timmar i sina bilar. En kvinna i Madrid berättar i en TV-intervju att hon var på väg för att besöka sin man på ett sjukhus då snön avbröt färden.

– Resan tar vanligtvis en kvart, nu har jag suttit här i mer än tre timmar, sa hon.

Människor skjuter på en bil på en snöig stadsgata.
Spanjorerna uppmanas undvika onödiga bilresor. Människor skjuter på en bil på en snöig stadsgata. Bild: AFP / Lehtikuva snö,bilar,Spanien

Röda Korset i Spanien har börjat dela ut mat bland annat till långtradarchaufförer som suttit fast på landsvägarna i timtal.

Också flygtrafiken påverkas av ovädret och bland annat flygfältet i Madrid har åtminstone tidvis varit stängt för trafik.

Källor: Reuters, AP, Meteorologiska institutet

Uppdaterad 9.1.2021 klockan 15.50 med uppgifter om dödsoffer.

Uppdaterad 9.1.2021 klockan 17.55 med uppgiften om fyra dödsoffer.

Läs också