Hoppa till huvudinnehåll

"Obehagligt många nya fall av coronasmitta i Vasa sjukvårdsdistrikt" – överläkare skyller på fester och resor

En man med runda svarta glasögon, rutig keps och munskydd står utanför sjukhuset.
Det kommer att ta veckor innan vi vet om de nu bekräftade fallen handlar om muterat virus eller inte, säger överläkare Heikki Kaukoranta. Arkivbild. En man med runda svarta glasögon, rutig keps och munskydd står utanför sjukhuset. Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund överläkare,kaukoranta

Totalt 12 nya coronafall rapporteras i Vasa sjukvårdsdistrikt det senaste dygnet. Det är oklart om några av de nya fallen handlar om muterade varianter av viruset - den informationen kommer mycket senare.

De nya siffrorna och ett incidenstal som fortsätter stiga är enligt Vasa stads överläkare Heikki Kaukoranta ändå ingen överraskning.

- Folk har rest och fortsätter resa ganska mycket.

Enligt Kaukoranta är det också så att en del som under julhelgen inte lät testa sig gör det nu.

Om det i något av de nya fallen är fråga om en muterad variant av viruset är ännu oklart. De tre fall av muterat virus som rapporterades om igår, fredag, handlar enligt Kaukoranta om gamla fall.

- De proven togs för flera veckor sedan, redan före jul. Det tar tid att diagnosticera och ta reda på. Nu får vi bara reda på om det är coronainfektion eller inte.

De mer exakta resultaten kommer alltså då diagnosticeringen om någon vecka är klar.

E-post till alla utbytesstuderande

Kaukoranta har i media uttryckt oro över om de utbytesstuderande som efter julen anlänt till Vasa för med sig smitta. Nu har staden skickat e-post till dem alla, drygt 130 personer.

- Vi vet inte hur många av dem som har testats vid Vanda flygplats. En del av dem har tagit tester i Vasa. Men vi har i dag skickat e-post till dem alla om att de ska anmäla när och var de har testats.

Kaukoranta hoppas i och med det att vården snart får en bättre helhetsbild över läget.

Han påminner också invånarna om att fortsätta följa råden som getts tidigare.

- Avstånd, munskydd och undvik större folksamlingar. Egentligen har åtgärderna varit de samma i 200 år då det gäller infektionskontroll och det är de här som biter, säger Kaukoranta.

Antal bekräftade coronavirusfall i Vasa sjukvårdsdistrikt är nu 1369. Incidentstalet är 54. Av de 12 nya fallen finns 2 i Vasa.

Läs också