Hoppa till huvudinnehåll

Sydkorea stoppar tredje vågen med hjälp av ansvarsfull befolkning

Invånare i Seoul i Sydkorea köar vid ett tillfälligt tält för coronavirustestning.
Vid de tillfälliga coronatestningsställena kan alla testa sig gratis med eller utan symptom. Invånare i Seoul i Sydkorea köar vid ett tillfälligt tält för coronavirustestning. Bild: Simon Gate Sydkorea,COVID-19,coronavirus,begränsningar,Seoul,Coronatestning

Sydkorea, med en befolkning på 51 miljoner invånare, har för tredje gången tryckt ner coronasmittan i landet. Att drygt 67 000 personer bekräftats smittade och 1081 personer dött av covid-19 beror till hög grad på att befolkningen i Sydkorea noggrant följt myndigheternas restriktioner.

Både Sydkorea och Finland har stuckit ut markant med låga coronasiffror i bägge länder.

En gemensam nämnare, som vi sett brist på i många länder där coronaspridningen skenat, verkar vara finländares och koreaners respekt för myndigheternas hantering.

Dessutom verkar båda befolkningarna sätta kollektivet framför individen för att hålla smittotalen nere.

51 miljoner invånare, drygt 67 000 smittade

Fram tills nu har 1081 människor avlidit i Sydkorea av covid-19 och drygt 67 000 har smittats av viruset.

Landet har utfört nästan fyra miljoner tester sedan 3 januari 2020 trots att det första smittade fallet rapporterades den 20 januari 2020.

Det har snart gått ett år sedan pandemins utbrott i Korea. I februari 2020 gick landet upp till högsta beredskap.

På en dag bröts den dagliga strömmen av människor. Skolor, universitet och offentliga miljöer stängdes.

Från att ha varit det näst mest smittdrabbade landet i världen gick Sydkorea på några veckor till att bli ett av de minst drabbade. Där har landet legat kvar.

Utökad testning

Under andra vågen som kom i augusti tog regeringen nästan samma krafttag som i början av år 2020.

På ett par veckor gick smittotalet ner till ett 100-tal smittade om dagen. Mycket gick tillbaka till det normala.

Passagerare i ett snabbtåg i Sydkorea sitter med munskydd över ansiktet. En person per säte gäller i Sydkorea under den tredje vågen av coronapandemin.
En person per säte gäller under coronavirusets tredje våg i Sydkorea. Passagerare i ett snabbtåg i Sydkorea sitter med munskydd över ansiktet. En person per säte gäller i Sydkorea under den tredje vågen av coronapandemin. Bild: Simon Gate Sydkorea,COVID-19,coronavirus,begränsningar,kollektivtrafik,Seoul

I början på tredje vågen nu i december gick antalet smittade upp till 1000 om dagen. Som åtgärd restes ett hundratal temporära corona-provtagningsställen, utöver de befintliga provtagningsställena.

Vid de temporära tälten kunde testerna göras gratis och anonymt. Vem som helst kunde testa sig med eller utan symptom. Syftet var att fånga in de som kan vara smittade utan att veta det.

Höga böter för restriktionsbrott

Vid sidan av den tillfälliga provtagningen infördes hårdare restriktioner över jul och nyår fram till mitten av januari.

Sällskap på mer än fyra personer får inte komma in på restauranger.

Restaurangägare som släpper in större sällskap får böter på runt 2000 euro om de tar in större sällskap, respektive kunden som får runt 700 euro i böter.

Därtill stängdes de populäraste skidorterna fram till mitten på januari. Hotell och liknande begränsas till femtio procent av den normala kapaciteten, enligt KDCA, som motsvarar Institutet för hälsa och Välfärd,THL.

Folk följer restriktionerna bokstavligt

Till skillnad från många andra länder följer befolkningen i Sydkorea myndigheternas restriktioner. De bär munskydd, håller social distans och anpassar livet efter restriktionerna.

I Seoul med 10 miljoner invånare är det ofta trångt i tågvagnarna - därför bär alla munskydd för att minska på smittrisken.
I Seoul med 10 miljoner invånare är trängsel svårt att undvika, men i kollektivtrafiken bär alla munskydd för att minska på smittrisken. I Seoul med 10 miljoner invånare är det ofta trångt i tågvagnarna - därför bär alla munskydd för att minska på smittrisken. Bild: Simon Gate Sydkorea,COVID-19,coronavirus,begränsningar,kollektivtrafik,Seoul

De tydliga reglerna, testningen och smittspårningen har också gjort det tryggare och lättare att leva normalt.

– I Korea tar alla ansvar. Man bär munskydd, tvättar händerna och handsprit finns överallt. Jag kände mig alltid trygg och vi har hela tiden kunnat leva normalt och träffa folk. I Finland finns också det gemensamma ansvaret. Man har munskydd och aktar sig för att smitta varandra. Det finns en app som informerar om du varit i närheten av någon som blivit smittad.

- Men i Sverige tittar de konstigt på oss som har munskydd. Det är lite obehagligt med tanke på att det är så mycket coronavirus här, säger Niina Nummela från Finland.

Nummela flyttade nyligen till Sverige från Sydkorea.

Nu börjar det dagliga smittotalet ligga runt 700 smittade i Sydkorea. Från och med den 17 januari får barer och andra inomhusaktiviteter öppna igen. Snart kan livet med mindre restriktioner återupptas.

Text: Emma Gate