Hoppa till huvudinnehåll

Utrikesminister Pekka Haavisto: "Oron är befogad för kärnvapnen i händerna på Donald Trump"

Pekka Haavisto tittar åt sidan.
Utrikesminister Pekka Haavisto (De gröna) intervjuades i tv-programmet Ykkösaamu på lördagsförmiddagen.. Pekka Haavisto tittar åt sidan. Bild: Tiina Jutila / Yle Statsrådet (Finland),Regeringen Marin,Pekka Haavisto,utrikesminister,utrikesministeriet,De Gröna

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) säger sig dela den oro som har förts fram bland amerikanska politiker över att president Donald Trump har tillgång till USA:s kärnvapenkoder.

Utrikesminister Haavisto intervjuades i Yles tv-program Ykkösaamu på lördagsförmiddagen. Där fick han en fråga kring den oro som den amerikanska kongressens talman Nancy Pelosi har fört fram över att landets kärnvapen är i händerna på den allt mer ifrågasatte president Donald Trump.

– Den oron är befogad i och med att president Trump är så oberäknelig, sa Haavisto.

Enligt Haavisto finns det orsak till oro för hela det internationella samfundet med anledning av det instabila läget i USA:s ledning.

– Det finns till exempel risk för att konflikten mellan USA och Iran eskalerar, sa han.

"Uppviglare bör ställas till svars"

I ett skede av intervjun i Ykkösaamu sa utrikesminister Pekka Haavisto att de som stormade kongressbyggnaden Capitolium i Washington DC var uppviglade till det, och att en av uppviglarna var president Donald Trump.

I ett annat sammanhang sa Haavisto att uppviglarna bakom attacken måste ställas till svars, men utan att nämna presidenten. I USA har politiker krävt att Trump åtalas.

– Det är USA:s sak att utreda vilka som är skyldiga till uppvigling, sa Haavisto.

"Demokratin hänger på ett hår"

Pekka Haavisto varnar för att också Europeiska länder kan drabbas av liknande utveckling som USA i fråga om polarisering mellan olika grupper.

– Händelserna där visar hur demokratin kan hänga på ett hår, sa han.

Haavisto berättar att till exempel personer i Finland som har övervägt att kandidera i vårens kommunalval har övervägt om de vågar, med tanke på risken för att bli utsatta för tråkigheter.

– Tyvärr finns det fullmäktigeförsamlingar i Finland där det har förekommit hatprat, särskilt nu när mötena har hållits på distans.

"Samarbetet med president Niinistö är bra, trots al-Hol"

I fråga om politiken kring finländarna i lägret al-Hol och den kritik och den tillrättavisning som utrikesminister Pekka Haavisto har fått där, upprepade han sin syn att inget fel har skett i själva ärendet med att få hem barnen från lägret.

Och han upprepade vidare att han har bett om ursäkt för sitt agerande vid Utrikesministeriet, som grundlagsutskottet har tillrättavisat honom för.

Han sa att samarbetet inom regeringen med Centern fungerar bra trots att det har förekommit gnissel inte minst i och med turerna kring al-Hol.

Utrikesministern delar ansvaret över utrikespolitiken med presidenten och också där är allt i sin ordning, enligt Haavisto.

– Jag har inte märkt någon förändring i samarbetet med president Sauli Niinistö, sa han.

På en fråga om Pekka Haavisto tänker ställa upp i presidentvalet år 2024 för De gröna eller någon valmansförening svarade han:

– Det är för tidigt att ta ställning till den saken.