Hoppa till huvudinnehåll

Finländarna positiva till coronavaccin i internationell jämförelse – drygt 80 procent tackar ja

En kvinna får coronavaccin i Helsingfors 4.1.2021.
Den nya opinionsmätningen visar på en större beredskap att låta vaccinera sig än tidigare mätningar i Finland. En kvinna får coronavaccin i Helsingfors 4.1.2021. Bild: Silja Viitala / Yle januari,2021,Helsingfors,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,smittsamma sjukdomar,epidemier,pandemier,andningsskydd,ansiktsmasker,människor,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,Coronavaccin,Pfizer Inc.,vaccin,vaccinering

Det finns nya uppgifter som tyder på att finländarna är mer villiga att låta coronavaccinera sig än vad tidigare mätningar visat. Finland hör enligt en internationell jämförelse till världstoppen i det här hänseendet.

Finländska Taloustutkimus har tillsammans med ett internationellt nätverk av gallupföretag undersökt attityderna till coronavaccin i 32 länder och resultatet refereras av Yle Uutiset. Mätningen är gjord i november och december.

Jämförelsen placerar Finland på tionde plats när man jämför andelen medborgare som uppger sig ta coronavaccin. Av de europeiska länderna placerar sig bara Danmark högre på listan, på fjärde plats.

I toppen finns Vietnam, Indien och Kina.

Enligt den här mätningen uppger 81 procent av finländarna att de kommer att låta vaccinera sig, medan 19 procent tackar nej.

Serbien i botten

I en tidigare mätning från Hälsomyndigheten THL har 64 procent av finländarna sagt sig ta vaccin, medan 16 procent uppgett sig vara osäkra och 20 procent svarat nej.

Skillnaden i resultaten från de två mätningarna bedöms bero bland annat på hur frågorna har ställts och under vilka omständigheter.

Bland övriga europeiska länder är andelen positiva till coronavaccin 70 procent i Italien, 65 procent i Tyskland och bara 44 procent i Frankrike.

Mest vaccinmotstånd bland de 32 länderna återfinns i Serbien där 38 procent säger ja och 62 procent säger nej till vaccin.

Mätningen stöder också uppfattningen att positiv inställning till vaccinet hänger samman med förtroendet för beslutsfattarna. När medborgarna har tillfrågats hur de tycker att det egna landets regering har skött coronakrisen, toppas listan av ungefär samma länder som har hög beredskap att ta vaccin.