Hoppa till huvudinnehåll

Stenhårda träningsupplägget gjorde Martin Johnsrud Sundby framgångsrik – ryggsmärtorna har fått honom att ångra hårdträningen: "Jag blir helt förlamad"

Martin Johnsrud Sundby åker i nedförsbacke.
Martin Johnsrud Sundby på en nationell tävling i november. Martin Johnsrud Sundby åker i nedförsbacke. Bild: STELLA/Marius Gulliksrud Martin Johnsrud Sundby,längdskidåkning

I en färsk dokumentär av NRK talar längdveteranen Martin Johnsrud Sundby ut om ryggsmärtorna som plågat honom under vintern. Samtidigt är norrmannen självkritisk till sina enorma träningsmängder – som gett honom stora framgångar.

Det var i november som kroppen sa stopp då Martin Johnsrud Sundby deltog i ett 15-kilometerslopp i Beitostölen. Norrmannen är i egenskap av regerande världsmästare berättigad att tävla på distansen i VM i Oberstdorf senare i år.

Men ryggproblemen, som störde honom i Beitostölen, gav inte med sig. I början av december medgav Sundby att han inte vet exakt varför ryggen krånglar.

– Ifall det inte löser sig inom fyra till sex veckor så får jag ta skidorna och lägga upp dem på hyllan. Jag kan inte fortsätta så här, sa han då för NRK.

I en färsk dokumentärserie av NRK berättar den framgångsrike längdåkaren om hur ryggsmärtorna påverkar honom.

– Det här är första gången i livet som jag har fysiska problem som jag inte kan blunda för, vilket jag vanligtvis brukar göra. Men just nu drar ryggen mig ur spel, jag kan inte prestera när smärtan kommer. Jag blir helt förlamad, säger Sundby i serien enligt Dagbladet.

Comeback på söndagen

Bakgrunden till dagens smärtor kan ligga i en av orsakerna till hans stora framgångar.

Inför VM i Holmenkollen 2011 ökade han sin träningsmängd till 1100 timmar i året, ett sällsynt krävande träningsupplägg inom norsk skidåkning. Hårdträningen gav stora framgångar, men ryggsmärtorna får Sundby att nu ifrågasätta sina val.

36-åringen, som vunnit 30 världscuplopp under karriären, poängterar att hans träningsschema kostat honom mycket.

– Det blir ett våldsamt tryck på kroppen då du tränar så mycket. Det skulle antagligen ha varit bättre med 800 timmar än med 1000-1100 timmar, med dessa mängder tillkommer också problem och skador på vägen som man måste ta hänsyn till, konstaterar Sundby självkritiskt.

I dag deltar Sundby på 30 kilometer klassiskt i nationella tävlingar Lygna.

Läs också