Hoppa till huvudinnehåll

Veckoslutsläsning: Åldersskillnad i parrelationer, att vara mörkhyad i Svenskfinland och slut på frosseriet i Kina

Sateenkaarilippu liehuu.
I år har det förflutit 50 år sedan Finland avkriminaliserade homosexualiteten. Sateenkaarilippu liehuu. Bild: Petteri Bülow / Yle regnbågsflaggan,sexuella minoriteter,priderörelsen,Rainbow,homosexualitet,HBTIQ,minoriteter,regnbågsfamiljer,samkönat äktenskap,könsneutralt äktenskap

God söndag! Här kommer lite kvällsläsning.

"Äldre män är färdigt lärda och snygga som tusan"

Är åldersskillnad i ett förhållande någonting uppseendeväckande ännu år 2021?

Det ville Relationspodden höra era tankar om – och formligen överöstes av intressanta synpunkter och erfarenheter.

Ni var många som skrev, och de flesta är överens om att åldern bara är en siffra. Klicka här för att läsa era berättelser!

Äldre man i solglasögon omfamnar leende yngre kvinna i solhatt
Är ålder något att grubbla över i ett förhållande om allt annat är perfekt? Äldre man i solglasögon omfamnar leende yngre kvinna i solhatt Bild: Gabby Baldrocco kärlek,man,kvinna

Nu stoppas frosseriet i Kina

Oerhörda mängder matavfall uppstår varje dag i Kina. Det beror bland annat på att folk beställer alldeles för mycket mat på restaurangerna.

En ny lag försöker sätta stopp på frosseriet: restauranger måste betala 1 200 euro om de uppmuntrar kunder att beställa för mycket mat.

– Många Hongkongbor skulle bli upprörda om de plötsligt blev serverade mindre portioner än de är vana vid, säger Hongkongbon Nicky Wong till Svenska Yle.

Vår medarbetare i Asien, Björn Ådahl, tog en närmare titt på hur frosserikulturen i Kina egentligen ser ut. Klicka här för att läsa reportaget!

En man sitter på kinesisk restaurang med stora sällskap och servitörer i bakgrunden. Fler och fler kineser har råd att regelbundet äta på restaurang. Restaurangerna står för en oproportionerligt stor del av matavfallet.
Allt fler kineser har råd att regelbundet äta på restaurang. Restaurangerna står för en oproportionerligt stor del av matavfallet. En man sitter på kinesisk restaurang med stora sällskap och servitörer i bakgrunden. Fler och fler kineser har råd att regelbundet äta på restaurang. Restaurangerna står för en oproportionerligt stor del av matavfallet. Bild: Björn Ådahl Kina,mat,kinesiska köket,matkultur,matavfall,överkonsumtion,tradition,restauranger

50 år sedan homosexualitet blev lagligt i Finland

I Finland var homosexualitet kriminellt fram till 1971. Att man i slutet av 1800-talet skrev en sträng lag, som i princip fördömde alla former av sex som inte hade heterosexuella förtecken och skedde inom äktenskapet, handlade om att man ville upprätthålla en sträng sexualmoral.

Liknande lagar fanns även i de andra nordiska länderna, men i Danmark avkriminaliserade man homosexualitet 1933 och i Sverige 1944.

Så varför dröjde det så länge innan man ändrade lagen i Finland? Klicka här för att läsa mer.

Två kvinnor kysser varandra i samband med en Pride-parad.
Lagen som förbjöd homosexualitet kom att lämna en lång skugga i Finlands regnbågshistoria. Två kvinnor kysser varandra i samband med en Pride-parad. Bild: Alamy / All Over Press gay,homosexuella,kyssande,homosexualitet,homosexuell parrelation,Homo,lesbisk,lesbiskhet,lesbiska kvinnor,gaykyss

"Det går inte att läsa sig till en förståelse för utomskap, man måste erfara det"

Mirjam Yeboah beskriver sig som en tjugosjuårig kläddesigner och som en Kottbybo uppvuxen i Kyrkslätt: "Jag har brun hudfärg, min pappa kommer från Ghana och min mamma är vit finlandssvensk".

Att vara mörkhyad i Svenskfinland är något som påverkat Mirjam mycket och något som fortfarande påverkar henne varje dag.

I serien Kroppen och livet berättar Mirjam om hur det är att tillhöra många minoriteter samtidigt i Svenskfinland. Klicka här för att läsa hennes berättelse!

Mirjam Yeboah
Mirjam Yeboah säger att hon numera har trygga människor runt omkring sig och att hon därför allt mer vågar vara sig själv. Mirjam Yeboah Bild: Barbro Ahlstedt Mirjam

Historisk svärdskonst lärs ut i Jakobstad

I Jakobstad finns ett dussin personer som utövar fäktning som den såg ut mellan 1300- och 1700-talet.

På den tiden var duellerna på liv och död, i dag är utövarna till exempel intresserade av motionen, medeltiden eller själva kampkonsten.

– Det här är unikt, annorlunda och mångsidigt, säger Joakim Hokkanen som tränar historisk fäktning.

Klicka här för att läsa mer!

Två män fäktas.
Kan man inte hugga med svärdet kan man slå på andra sätt – mycket som inte är tillåtet i modern fäktning går an i historisk kampkonst. Två män fäktas. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist fäktning,medeltiden,duell,svärd,kampsporter,jakobstads historiska fäktningssällskap

Läs också