Hoppa till huvudinnehåll

Mediejättarnas hantering av politiska inlägg väcker kritik – Merkel: ''Yttrandefriheten ska inte begränsas av sociala medier''

Bildcollage på Angela Merkel och Donald Trumps avspärrade Twitter öppet på en mobilskärm.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel anser att yttrandefriheten ska begränsas av rättsinstanser, inte sociala mediejättar. Bildcollage på Angela Merkel och Donald Trumps avspärrade Twitter öppet på en mobilskärm. Angela Merkel,Donald Trump,Twitter,sociala medier

Twitters nedstängning av USA:s president Donald Trumps konto stöter på motstånd bland flera, och hyllas av andra. Bland dem som förhåller sig kritiskt till händelsen finns Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som anser att det är problematiskt.

Enligt Merkel är yttrandefriheten en central grundrättighet som inte ska begränsas av sociala mediejättar utan av rättsinstanser. Twitter stängde i fredags Trumps Twitterkonto för gott.

Också den ryska oppositionsledaren Alexej Navalnyj kritiserar Twitter i en tråd på plattformen, där han kallar händelsen för censur.

Hoppa över Twitterpostning

Navalnyj skriver att Trump visserligen har skrivit och sagt oansvariga saker under sin tid som president, men att han fått betala för det genom att inte bli återvald.

– Beslutet att stänga av Trump var baserat på känslor och personliga politiska preferenser, enligt mig, skriver Navalnyj.

Navalnyj påminner om att också han fått motta dödshot på Twitter, utan några påföljder för dem som skrivit dem. Dessutom får personer som öppet förnekar coronaviruset kommunicera fritt på plattformen, trots att det kostat miljontals människor livet, menar Navalnyj.

Dessutom har sådana som Navalnyj väljer att kalla ''kallblodiga mördare'', fått kommunicera fritt på Twitter i flera år.

Stängningen av Trumps konto väcker också frågor om teknologiföretagens makt på hemmaplan.

Var ska Trump nå ut till sina följare?

Donald Trump har mer eller mindre blockerats från samtliga populära plattformar efter att hans anhängare stormade Capitolium i Washington DC i onsdags. Det är tillsvidare oklart var han kommer kunna nå sina anhängare.

Plattformen Parler, som varit populär bland ytterhögern, var en tänkbar kommunikationskanal, men dess server har sedermera stängts av Amazon som tillhandahåller servrarna.

Tidigare har den redan blockerats i både Google och Apples appbutiker, och i går också i Amazons appbutik.

Amazon valde att stänga ned Parler efter att sajten inte raderat våldsbejakande inlägg och modererat innehållet i för låg grad.

Parler har kritiserats hårt efter att dess användare uppmanat till våld och lagt ut dödshot i samband med händelserna i Capitolium.

Kuvakaappaus Parler-somepalvelun verified-merkistä
Plattformen Parler har varit populär bland Trumpanhängare, men också i ytterhögerkretsar. Kuvakaappaus Parler-somepalvelun verified-merkistä Bild: Kuvakaappaus Parler-somepalvelun verified-merkistä Parler,sociala medier

Facebook stängde av ugandiska politiker

Det är inte bara i USA som mediejättar går åt politiska inlägg och dess upphovsmakare. I dag meddelade Facebook att man stänger ned flera ugandiska politiker och tjänstemäns konton.

Enligt Facebook är orsaken att personerna försökt påverka den offentliga diskussionen med felaktiga uppgifter inför landets parlaments- och presidentval som är på torsdag.

– Vi raderade flera konton kopplade till varandra som gjorde sig skyldiga till att koordinerat sprida felaktigheter kopplade till valet, sa Kezia Anim-Addo som är kommunikationschef för Facebook i Afrika.

Personerna ska ha grundat flera falska konton som de använt för att skapa grupper och kommentera andras uppdateringar med.

De raderade inläggen är kopplade till Ugandas kommunikationsdepartement, uppger Facebook.

Regeringens talesperson säger å sin sida att regeringen inte fått några klagomål kring de konton som nu stängts av, och menar att samtliga konton var verifierade.

Facebook säger sig ha raderat hundratals användarkonton som försökt manipulera den offentliga diskussionen sedan år 2017.

Källor: AP, Reuters, AFP

Läs också