Hoppa till huvudinnehåll

Rasmus Tirronens val föll på schweiziska andraligan – spelar under våren i lilla Visp och inledde med att hålla nollan: "Överraskad över hur bra allting är här"

Rasmus Tirronen.
Efter att tiden i TPS tog slut debuterade Rasmus Tirronen starkt i EHC Vsip. Rasmus Tirronen. Bild: Yle / Mattias Simonsen Rasmus Tirronen

Ishockeymålvakten Rasmus Tirronen inledde starkt för sin nya klubb EHC Visp i den näst högsta serien i Schweiz. Ett par dagar efter ankomsten till klubben spelade han sin första match, och höll direkt nollan i 6–0-segern.

Tirronen har haft en svängig säsong full av överraskande vändningar. Efter säsonginledningen i TPS var han utlånad till Ässät, och jakten på speltid förde honom till EHC Visp i Schweiz förra veckan.

I TPS blev han utan speltid, medan han spelade sju matcher för Ässät fram till slutet av november. Efter det hade inte Tirronen spelat en enda match före veckoslutets debut för EHC Visp. Tirronen tackade för förtroendet och fångade samtliga puckar i debutmatchen.

– Laget spelade bra framför mig. Trots att det lär ha varit svårt under den senaste tiden, så det var en bra seger för oss. Det var också bra för mig att igen få spela efter en liten paus, säger han till Yle Sporten.

Ett hopp in i det okända

För Tirronen var klubbytet till EHC Visp ett totalt hopp in i det okända. Men just nu är han nöjd med beslutet.

– Jag visste ingenting om klubben då jag kom hit, men hittills verkar allt bra här. Den är jätteprofessionellt skött, och har dessutom en helt nybyggd rink. Jag är positivt överraskad över hur det har fungerat här.

EHC Visp spelar på den näst högsta serienivån i Schweiz. Tirronen vågar inte säga allt för bestämda saker om nivån i serien efter endast en match.

– Det första intrycket är att spelet kanske är lite långsammare, men mera kontrollerat jämfört med den finländska ligan. Det är ändå mycket intressant att se och lära sig om spelet här.

Snabba beslut ledde till snabb transfer

Tirronen insåg senast då han blev utlånad till Ässät att det skulle bli svårt att få speltid i TPS denna säsong. I samma stund bestämde han sig för att kontakta sin agent för att få en förändring till stånd.

– På måndagen förra veckan talade jag med agenten, på fredagen bröt vi kontraktet med TPS och redan samma dag flög jag ner hit. Det känns som ett bra drag för jag njuter av att få spela.

– Det gällde att fatta snabba beslut efter att det blev trångt i TPS. Man vill ju inte sitta på bänken eller vara åskådare. Så länge jag spelar bra och fångar puckar får jag nog speltid, men här finns bra målvakter så jag måste göra mitt jobb för att få speltid.

– Det är mentalt tufft då man jobbar hårt men ändå inte får spela. Så detta är den bästa lösningen för mig. Med det rådande coronaläget är dessutom många spelare utan kontrakt så detta var en bra lösning för mig.

Oula Palve, Rasmus Tirronen och Niklas Friman lyssnar på nationalsången.
Tirronen debuterade för Lejonen 2018. Oula Palve, Rasmus Tirronen och Niklas Friman lyssnar på nationalsången. Bild: /All Over Press Oula Palve,Rasmus Tirronen,Niklas Friman

Hoppas på att säsongen kan fullföljas

I Schweiz reagerade man snabbt på coronaläget förra våren och lade ner serieverksamheten i ett tidigt skede. Tirronen har ändå förhoppningar om att ishockeysäsongen i Schweiz kan fortsätta.

– Det verkar som att säsongen ska kunna slutföras. Regeringen i Schweiz stöder sportklubbar bättre än vad man gör i Finland. Sportsidan och sportklubbarna respekteras nog mera här än vad man gör i Finland.

EHC Visp ett steg mot en högre nivå

Visp är en liten ort i södra Schweiz som alltså åtminstone fram till slutet av den här säsongen fungerar som Tirronens hemort. Ännu är det för tidigt att säga om det kan bli ett hem för en längre tid.

– Visp är inte alls illa. Det är en liten by med 8 000 människor, en timmes resa från Bern. Alla människor verkar jobba på den stora kemikaliefabriken.

– Men här är trevligt, och om matcherna går bra och de vill behålla mig så varför inte. Men jag ser nog detta som ett steg jag tar på vägen mot en högre nivå.

– Jag kommer att fortsätta söka jobb i Europa och varför inte också i Finland, men coronaläget är sådant att man inte riktigt ännu kan säga någonting om nästa säsong.

Läs också