Hoppa till huvudinnehåll

Strandnära boende planeras i Trollshovda i Raseborg

Eka vid brygga.
Arkivbild, bilden är inte från Trollshovda. Eka vid brygga. vattenyta

En stranddetaljplan för drygt 104 hektar i Trollshovda i Raseborg håller på att ta form. I planen finns även tomter för boende vid strand.

Planläggningsnämnden i Raseborg beslöt (16.12) att föreslå stadsstyrelsen och stadsfullmäktige att de godkänner stranddetaljplan för Trollshovda bruk.

Planeringsområdet finns i Trollshovda cirka 12 kilometer väster om Tenala kyrkby och norr om Bromarv nära gränsen till Egentliga Finland.

Planområdet gränsar till tre vattenområden: Edesviken, Trollshovdaviken och Degergårdsträsket.

Det är områdets markägare som har ansökt om att planlägga området. Målet med planeringen är att fastställa byggrätten på området för kommande generationer.

Strandbyggplatser både för fastboende och fritidsboende

I planen anvisas två nya platser för fasta bostäder i den gamla bebyggelsen i byområdet. De här två byggplatserna ska förstärka och upprätthålla Trollshovda byaområde.

Det finns sju strandbyggplatser i planen. Av dem är tre byggrätter för fastboende och fyra för fritidsboende.

I planen finns till exempel två typer av byggplatser för fritidsboende. En del är vid Sandviken och har en mindre byggnadsrätt.

Den totala byggnadsrätten här är 200 kvadratmeter och tillåter en fritidsbostad på 140 kvadratmeter, en bastu på 30 kvadratmeter och en ekonomibyggnad på 40 kvadratmeter.

Det här blir 210 kvadratmeter, men den totala utnyttjade byggrätten får alltså inte överstiga 200 kvadratmeter.

Det finns också fritidsbebyggelse anvisat till Trollshovdaviken.

Den totala byggnadsrätten är 280 kvadratmeter där man kan bygga en fritidsbostad på 160 kvadratmeter, en bastu på 30 kvadratmeter och ekonomibyggnader med sammanlagd våningsyta på 90 kvadratmeter.

Det kom in fem utlåtanden i höstas, men ingen hade något emot förslaget till stranddetaljplan. De som lämnade in utlåtanden var NTM-centralen, Nylands förbund, Västra Nylands landskapsmuseum och miljö- och byggnadsnämnden i Raseborg som gav två utlåtanden.

19.1.2021 kl 10.35 Stranddetaljplanen för Trollshovda bruk godkändes i Raseborgs stadsstyrelse 18.1. Ärendet går nu vidare till stadsfullmäktige.

25.1 2021 klockan 20.23: Stranddetaljplanen godkändes i fullmäktige.