Hoppa till huvudinnehåll

THL: Ett tjugotal nya fall av muterat coronavirus har uppdagats i Finland

Koronarokotepullo kumihanskakäsissä.
29 nya fall av muterat coronavirus har konstaterats i Finland. Koronarokotepullo kumihanskakäsissä. Bild: EPA-EFE/All Over Press coronavirus,COVID-19,Coronavaccin

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar om 29 nya konstaterade fall av muterat coronavirus i Finland.

Tillsammans med de 20 fall som konstaterats tidigare är totalantalet registrerade fall av muterat coronavirus nu uppe i 49.

Av de nya fallen har 18 konstaterats hos personer som anlänt till Finland under julveckan från Storbritannien, Ghana, Sverige, Sydafrika, Bosnien-Hercegovina, Danmark, Turkiet och Estland.

Åtminstone 55 personer som exponerats för muterat coronavirus har försatts i karantän, rapporterar institutet.

Av de nya registrerade fallen av muterat coronavirus är 28 av den virustyp som påträffats i Storbritannien. Ett av fallen är den sydafrikanska varianten.

Resenärer ska testas två gånger

Baserat på hälsomyndigheternas bedömning har passagerartrafiken från Storbritannien, Irland och Sydafrika stoppats fram till den den 18 januari 2021.

Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar att alla som besökt dessa länder coronatestas två gånger då de anländer till Finland.

I väntan på resultatet från testet ska resenären inte vara i kontakt med utomstående personer, exempelvis genom att försätta sig i karantän. Institutet rekommenderar också att testa dem som kommer till Finland vid gränsövergångarna.

Personer som har smittats av och exponerats för muterat coronavirus måste kartläggas så snabbt som möjligt, konstaterar Institutet för hälsa och välfärd.

Det muterade viruset kan överföras och spridas snabbare än den variant som tidigare påträffats i Finland. Däremot verkar det muterade viruset inte orsaka allvarligare symptom hos de insjuknade.

Coronavirusfallen på väg upp igen efter julen

Under det senaste dygnet har Institutet för hälsa och välfärd registrerat sammanlagt 200 nya coronavirusfall. 11 nya coronarelaterade dödsfall har skett sedan fredagen.

Antalet nya coronavirusfall i Finland har sjunkit under de senaste två veckorna. Fallen är 374 färre än under den tidigare tvåveckorsperioden.

Däremot har antalet nya coronavirusfall under de senaste sju dygnen stigit en aning. Vecka 1 rapporterades 1 871 nya fall, vecka 53 var de nya fallen 1 782 till antalet.

Läs också