Hoppa till huvudinnehåll

"Det känns mera som att man är ute på landet än i en stad" - Grankulla har nu 10 000 invånare

En kvinna med ljust hår står i ett vinterlandskap och ler in i kameran
Sara Lindqvist anser att servicen är speciellt bra i Grankulla. En kvinna med ljust hår står i ett vinterlandskap och ler in i kameran Bild: Yle/ Nadine Nousiainen Grankulla,invånare,stad,sara lindqvist

Grankulla har nu 10 000 invånare, enligt Statistikcentralens preliminära siffror från november 2020. Men vad är det som är så lockande med staden? Är det Grankullas rykte av att vara en familjevänlig stad eller rentav den låga skattesatsen som attraherar? Och finns det negativa sidor med inflyttning?

Sara Lindqvist har nyligen flyttat till Grankulla med sin fyraåriga son Gustav, efter att ha bott fjorton år på Drumsö. Det var naturen och bykänslan i Grankulla som gjorde henne övertygad om att det är här hon hör hemma.

- Det känns mera som att man är ute på landet än i en stad.

En annan avgörande faktor var den goda servicen i Grankulla. Hon berättar att de hade hört gott om Grankullas daghem och skolor och att servicen var utmärkt.

- När vi sökte dagisplats för Gustav så gick det på en dag, jämfört med Helsingfors där man får vänta länge.

- Detsamma gäller när man beställer tandläkartid eller läkartid, man får välja mellan olika tider.

Små sociala kretsar

Lindqvist berättar att hon tidigare haft motstridiga känslor om att flytta till Grankulla på grund av de små sociala kretsarna. Senare fick hon höra mycket gott om staden av hennes vänner som valt att flytta dit, och tänkte att hon också ger Grankulla en chans.

Eftersom Lindqvist och hennes son flyttade till Grankulla i mitten av en pandemi har det varit svårt att lära känna andra familjer i området. Trots det här anser hon att det är en bra känsla i staden.

- Andan är bra i Grankulla och det är mindre stress här jämfört med i Helsingfors.

- Det känns också tryggt och familjärt och eftersom jag har en fyraåring är det trevligt med lite mera utrymme och att ha naturen alldeles intill.

Saras son Gustav tycker också om att gå på daghemmet Grytet i Grankulla och säger att det roligaste är att leka med kompisen Nelson.

En kvinna står och kramar sitt barn
Sara Lindqvist son Gustav tycker om att gå på daghemmet Grytet i Grankulla. En kvinna står och kramar sitt barn Bild: Yle/ Nadine Nousiainen kvinna,barn (åldersgrupper),Grankulla,daghem,sara lindqvist

Både positiva och negativa sidor med inflyttning

Det är bra att det flyttar mera människor till Grankulla, berättar Lindqvist. Hon anser att inflyttning har sina för- och nackdelar för en stad.

- Det är lite populärt att flytta till förorten så de kan nog hända att det blir för mycket människor här i något skede.

- Men jag hoppas att det inte blir för överbefolkat här och att man bevarar naturen.

Drumsö och Grankulla har vissa likheter

Enligt Lindqvist har Drumsö och Grankulla vissa likheter.

- Både Drumsö och Grankulla har fantastisk natur, men efter att jag bott fjorton år på Drumsö märkte jag att det mitt i allt blivit väldigt befolkat. Den största skillnaden mellan områdena är befolkningsmängden.

Eftersom hon vill att sonen ska få börja skolan här och hon inte vill att familjen ska flytta mycket under sonens barndom, hoppas hon att de kan fortsätta att bo i Grankulla ännu länge.

- Jag tror nog att vi kommer att stanna. Nu känns det som att det här är vår hemstad.

Den låga skattesatsen är endast en delorsak

Stadsdirektören Christoffer Masar tror att inflyttningen är ett resultat av den övergripande trenden att flytta till huvudstadsregionen. Dessutom beror inflyttningen också på Grankullas goda rykte, säger Masar.

- Det är lockande att flytta till Grankulla och vi har tre gånger i sträck blivit rankade som kommunen med de lyckligaste invånarna i Finland. Graniborna anser helt tydligt att det är bra att bo i Grani.

Faktorer som påverkar lyckligheten är enligt Masar den goda servicen, de korta avstånden, tryggheten och naturen. Den låga skattesatsen kan enligt Masar endast delvis förklara Grankullas popularitet.

- Det är inte den viktigaste faktorn enligt svaren från olika enkäter, men det kan vara en bonusfaktor.

En man står med händerna bakom ryggen och ler in i kameran
Stadsdirektören Christoffer Masar anser att Grankullas goda rykte inverkar på dess popularitet. En man står med händerna bakom ryggen och ler in i kameran Bild: Yle/ Nadine Nousiainen stadsfullmäktige,stadsdirektörer,Grankulla,Städernas invånarantal,christoffer masar

Satsar inte på marknadsföring

Masar berättar att de inte behöver satsa mycket på marknadsföring för att få människor att flytta till Grankulla.

- Ju mer vi planlägger och bygger, desto mer växer befolkningen. På det sättet är situationen annorlunda i Grankulla än i många andra kommuner.

- Vi har nu byggt ganska många nya bostäder och det syns också i befolkningstillväxten, säger Masar.

Utbildningen är avgörande

Tryggheten och småskaligheten lockar även småbarnsfamiljer till Grankulla, menar Masar. Dessutom har Grankullas goda service, skolor och daghem en inverkan.

- Våra skolor och daghem hör till de bästa i Finland. Vi brukar skämta om att de är de bästa i världen.

Läs också