Hoppa till huvudinnehåll

Donald Trump om riksrättsprocessen: ''Verkligt skrattretande'' – Trump tonar ned sin roll i stormningen av Capitolium

I dag röstar representanthuset om uppmaningen till vice president Mike Pence att åberopa det 25 tillägget i konstitutionen och således avsätta Donald Trump. Ifall Pence inte gör det inom ett dygn går demokraterna vidare med den riksrättsprocess, vars åtal lades fram i går. Enligt Trump är riksrättsprocessen ''verkligt skrattretande''.

Trump kommenterade riksrättsprocessen strax innan sin resa till Texas för att inspektera den mur som uppförts på gränsen till Mexiko.

– Verkligt skrattretande. Den största häxjakten i politikens historia fortsätter, menar Trump.

Enligt Trump har demokraternas plan på att ställa honom inför riksrätt skapat stor ilska landet över. Han säger ändå att han inte vill se något våld.

Trump säger också att hans tal innan kongressen stormades var alldeles lämpligt. Trump uppmanade sina anhängare att marschera mot Capitolium, där den formella processen att godkänna elektorsrösterna pågick.

Flera menar ändå att det just var det som fick händelserna att spåra ur.

Riksrättsprocessen fortsätter ifall Pence inte avsätter Trump

Demokraterna i representanthuset kräver att Pence inleder processen att avsätta Trump inom ett dygn – annars går de vidare med riksrättsförfarandet.

Representanthuset vill ställa Trump inför riksrätt för anstiftan till uppror.

Ifall Pence inte åberopar det 25 tillägget hålls en omröstning i representanthuset i morgon på onsdag. Hittills uppges strax över hälften av ledamöterna stödja åtalet. Efter det måste åtalet godkännas ännu i senaten.

Allt medan förberedelserna för att ställa Trump inför riksrätt en andra gång fortskrider varnar FBI för våldsamma protester inför Bidens presidentinstallation.

Ifall Trump ställs inför riksrätt en gång till är han den första presidenten i USA:s historia att åtalas två gånger.

''Teknologijättarna gör hemska saker''

Trump såg också till att kritisera de stora teknologibolagen med anledning av att de stängt ned hans profiler.

– Teknologijättarna gör hemska saker mot USA.

Twitters beslut att radera Trumps profil har väckt stor uppmärksamhet, och det har också kritiserats av exempelvis Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Enligt Merkel är det rättsinstanser och inte teknologijättarna som borde fatta den typen av beslut.

Trump: "Ingen risk" att bli avsatt

I sitt tal i Texas inledde president Trump med att säga att han inte löper någon risk för att avsättas.

– Det 25 tillägget utgör ingen risk för mig, sa Trump och tillade att yttrandefriheten är under attack som aldrig förr i landet. Enligt Trump är det nu tid för fred och för att låta nationen läka.

Strax innan sitt tal undertecknade Trump en bricka som fästs på en del av muren mot Mexiko. I talet hävdade Trump att muren varit en framgångssaga, som hindrat stora mängder brottslingar från att ta sig in i landet, och varnade att ett hävande av hans åtgärder på gränsen skulle få katastrofala följder.

Källor: AP, AFP, Reuters

Uppdaterad 12.1.2021 klockan 22.50 med den sista underrubriken och de påföljande styckena.

Läs också