Hoppa till huvudinnehåll

Kan EM-kvalet avgöras i Helsingfors i februari? Fotbollsdamernas viktiga hemmamatch spelas i värsta fall på Cypern

Snö på Tölö fotbollsstadion.
Finland har spelat sina flesta hemmamatcher på Tölö fotbollsstadion. Snö på Tölö fotbollsstadion. Bild: Yle/Sebastian Backman Finnair Stadium,fotbollsstadion,tölö fotbollsstadion

Om en månad gör Finland och Portugal upp om gruppsegern i EM-kvalet. Men var spelas matchen? Det är en fråga som ger Bollförbundet huvudbry. I värsta fall går Finland miste om hemmafavören.

Coronaviruset har redan orsakat problem för damernas EM-kval – nu kan vädret också göra det.

Den 12 januari snöar det sidlänges och fötterna sjunker långt under det vita täcket vid Tölö fotbollsstadion, som är djupt inbäddad i sin snöskrud.

Den 19 februari ska gruppsegern i Finlands kvalgrupp avgöras här – om allt går enligt planerna. Frågan är om konstgräsmattan är redo för en match av den kalibern.

Snö på en bil vid Tölö fotbollsstadion.
På tisdag drog ett ordentligt snöoväder över Helsingfors. Snö på en bil vid Tölö fotbollsstadion. Bild: Yle/Sebastian Backman Finnair Stadium,fotbollsstadion,tölö fotbollsstadion

Bollförbundets ordförande Marco Casagrande är övertygad om att matchen kan ordnas som planerat.

– Vårt utgångsläge är att matchen spelas på Tölö fotbollsstadion. Vi gör allt för att kunna spela där, skriver Casagrande i ett sms till Yle Sporten.

Men om det inte går – vad händer då? Casagrande räknar upp alternativen:

– Plan B är en att matchen ordnas i en hall i Finland. Vi vill ha kvar vår hemmafavör. Det sista alternativet, om vädret eller coronaviruset ställer till det, är antagligen att spela matchen på Cypern.

Marco Casagrande.
Marco Casagrande håller linjen öppen till Uefa. Marco Casagrande. Bild: Petteri Paalasmaa/All Over Press Marco Casagrande

Fyller hallen i Tali i Helsingfors eller någon annan hall i Finland kraven för en Uefa-match?

– Säkert inte, men om det blir aktuellt är det frågan om ett akut nödläge som måste lösas.

Insatserna i matchen är skyhöga: Vinnaren kvitterar ut en biljett till EM i Storbritannien. Tack vare skrällen över Skottland vinner Finland gruppen om matchen slutar oavgjort.

Om matchen inte kan spelas i Finland vore Cypern en naturlig lösning, eftersom Finland avslutar kvalet med en bortamatch mot Cypern den 23 februari. Casagrande konstaterar att Uefa avgör i vilka förhållanden matchen kan ordnas.

När måste ett beslut fattas?

– Alltså matchen spelas på Tölö fotbollsstadion.

– Men om förhållandena förändras … senast innan avspark.

Snö på en sittplats på Tölö fotbollsstadion.
Bollförbundet gör allt för att Finland ska få ta vara på hemmafavören. Snö på en sittplats på Tölö fotbollsstadion. Bild: Yle/Sebastian Backman Finnair Stadium,fotbollsstadion,tölö fotbollsstadion

Lysande läge oavsett spelort

Matchen mellan topplagen Finland och Portugal skulle ursprungligen ha ordnats i höstas – men drabbningen sköts upp på grund av den ökade spridningen av coronaviruset.

I det första mötet mellan Finland och Portugal blev det delad pott. Finland klarade 1–1 på bortaplan tack vare ett sent kvitteringsmål av Linda Sällström.

Just nu talar det mesta för att Finland kommer att spela i EM. Även om de blåvita skulle förlora mot Portugal ser en seger över hopplösa gruppjumbon Cypern ut att räcka till en direktplats.

NationAntal matcherSegrarKryssFörlusterPoäng
1. Finland651016
2. Portugal651016
3. Skottland63039
4. Albanien8206 6
5. Cypern60060

I värsta fall tvingas Finland spela playoff i april.

Gruppettorna och de tre bästa grupptvåorna går direkt till EM, medan de återstående sex grupptvåorna gör upp om tre EM-platser i playoff.

Finlands återstående EM-kvalmatcher:

19.2: Finland–Portugal

23.2: Cypern–Finland