Hoppa till huvudinnehåll

Kraftig vind både på land och till havs i Österbotten – snön drivar sig och Wasa Express är försenad

Snöstorm, bil kör på vägen, mycket snö, snön yr och blåser.
I Österbotten råder varning för dåligt väglag på grund av snöfallet. Det råder också vindvarning såväl på land som till havs. Snöstorm, bil kör på vägen, mycket snö, snön yr och blåser. Bild: Yle/Sofi Nordmyr snö,vinter,snöstormar,vinterstormar,Smedsby, Korsholm,Korsholm,väglag

Det blåser rätt kraftigt i vindbyarna i Österbotten under tisdagen, men snömängderna är inte värst rikliga. - Det blåser lite men annars är det rätt bra vinterföre, säger en busschaufför.

- Vinden ökar lite i styrka under dagen. Det kommer också lite mer snö men mängderna stannar på 10-15 centimeter fram till onsdag morgon, säger jourhavande meteorolog Tuomo Bergman på Meteorologiska institutet tidigt på tisdag morgon.

Största delen av den snömängden kommer att falla under tisdagen.

Jämför det med att det på en del håll i Egentliga Finland och Nyland faller 30 centimeter snö fram till onsdag.

Snöstorm, människa är ute och går med sin hund på gångvägen och på vägen kör två bilar förbi.
Så här såg det ut i Smedsby i Korsholm på tisdag morgon. Snöstorm, människa är ute och går med sin hund på gångvägen och på vägen kör två bilar förbi. Bild: Yle/Sofi Nordmyr snö,vinter,snöstormar,vinterstormar,Smedsby, Korsholm,Korsholm,väglag,smedsbyvägen

Vindbyarna i Österbotten når upp till kring 20 meter i sekunden under tisdagen. Snöfallet och vinden avtar i Österbotten under onsdagen.

Under slutet av veckan blir det ordentligt kallare i Österbotten; temperaturen kan gå ner till minus 20 grader.

- Under torsdag och fredag kan det vara kring 20 grader kallt. Under veckoslutet blir det lite varmare, säger Bergman.

I Österbotten råder varning för dåligt väglag på grund av snöfallet. Det råder också vindvarning såväl på land som till havs.

Snön yr och det mesta är helt täckt i vitt kring lada ute på åker.
Nu yr det kring varje knut och en del hushåll är utan el. Snön yr och det mesta är helt täckt i vitt kring lada ute på åker. Bild: Yle/Roy Fogde vinter,snö,snöstormar,stormar,vind,åker,lador

Under morgonen rådde elavbrott bland annat på Replot och i Kristinestad, och vid 14-tiden på eftermiddagen var omkring 700 av Vasa elnäts kunder utan el. Strax före 21-tiden på kvällen återstod endast ett 500-tal strömlösa kunder i Vasa skärgård.

"Inget exceptionellt"

Patric Wiik på bussbolaget Wiik & Ström satt i en skolbuss i Vassor i Korsholm på tisdag morgon och han konstaterade att läget är lugnt.

- Det är inget exceptionellt. Det blåser lite men annars är det rätt bra vinterföre. Det verkar också vara rätt bra plogat överallt, säger Wiik.

Bil på väg längs landsväg i snöyra och hård vind.
Under eftermiddagen har vinden tilltagit. Bil på väg längs landsväg i snöyra och hård vind. Bild: Yle/Roy Fogde snö,snöstormar,stormar,vind,bilar,vinter,Vinterväglag,Österbotten

Underhållschef Timo Rajala på Vasa stad berättade att de visserligen haft att göra, men märkbart mindre än vad man hade förväntat sig.

Plogutrustningen har ändå varit i farten och är det fortfarande. För även om det inte kommit så mycket snö så har vinden samlat snön i drivor, säger Rajala.

- Det här vädret ska väl hålla i sig åtminstone i dag men vad gäller snömängd ser det inte så farligt ut, säger Rajala.

Wasa Express försenad

Wasa Express är försenad på grund av den kraftiga vinden.

Under dagens lopp har tidtabellen för färjans avgång från Umeå justerats flera gånger.

Vid 15.15-tiden meddelade Wasaline att avgången försenas ytterligare, beräknad avgångstid är nu klockan 16 lokal tid. Ankomsten till Vasa beräknas till klockan 21.30.

Uppdaterad flera gånger under tisdagens lopp, sista uppdateringen gjord klockan 20:24 med uppgifter om antalet kunder utan elektricitet.