Hoppa till huvudinnehåll

Lockdownfest ledde till fängelsestraff och höga böter – smittspridningen i Belgien ökar trots utegångsförbud och munskyddstvång

sotilailla hengityssuojaimet
Två vårdare iklädda skyddsutrustning står utanför det anrika Cinquantenaire-monumentet i Bryssel. sotilailla hengityssuojaimet Bild: Stephanie Lecocq / EPA COVID-19,coronavirus,coronavirus disease,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,coronavirusutbrottet i Europa 2020,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,andningsskydd,ansiktsmasker,kollektivtrafik,människor,Belgien

I Belgien passerades en dyster milstolpe i söndags då antalet döda i covid-19 överskred 20 000. Trots tuffa restriktioner ökar smittspridningen igen i landet.

Bryssel

Belgien hör till de länder som drabbades hårdast av pandemins andra våg. Då läget var som värst registrerades över 20 000 nya fall per dag.

Som ett resultat av en omfattande nedstängning lyckades man ändå få ned smittspridningen under hösten.

Under de senaste dagarna har har antalet infektioner ändå börjat öka igen. Om det handlar om en temporär ökning eller en trend är än så länge oklart.

– Så länge inläggningarna på sjukhus och intensivavdelningar samt dödsfallen inte ökar så när vi en förhoppning om att ökningen är temporär, säger virologen Marc Van Ranst enligt tidningen Het Laatste Nieuws.

Smittspridningen störst i Bryssel

På nationell nivå har andelen smittade ökat med 14 procent under en sjudagarsperiod. Samtidigt är de regionala variationerna stora.

I Bryssel har antalet registrerade fall ökat med tre fjärdedelar på en vecka. Enligt virologen Van Ranst börjar effekterna av jul- och nyårshelgen att märkas i coronastatistiken.

– Bland dem som smittats finns återvändande resenärer. Men det är också fler som testas.

– Det faktum att siffrorna går upp innebär att vi kan hitta fallen. Samtidigt hoppas vi att trycket på hälsovården inte ökar.

Strikta restriktioner gäller

Belgien hör till de länder där pandemins andra våg visat sig vara mer förödande än den första. Under hösten och vintern har pandemin krävt över 10 000 liv.

För att stävja smittspridningen infördes strikta restriktioner i början av november. Det är bland annat förbjudet att vistas på offentliga platser utan munskydd.

En närbild på en skylt som meddelar att restaurangen är stängd.
Restriktionerna slår hårt mot restauranger. En närbild på en skylt som meddelar att restaurangen är stängd. Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press Belgien,restauranger

Restauranger och kaféer har endast kunna servera hämtmat sedan mitten av oktober.

Det sociala umgänget begränsas till familjen och enstaka utomstående kontakter. Mellan klockan 22 och 6 råder det utegångsförbud.

Stränga straff för olagliga fester

För en del invånare har begränsningarna av det sociala umgänget visat sig vara en övermäktig utmaning.

Polisen har med jämna mellanrum fått ingripa i privata fester som ordnats i strid med de rådande restriktionerna.

Två poliser övervakar utegångsförbudet i Liege.
Polisen övervakar att utegångsförbudet respekteras. Två poliser övervakar utegångsförbudet i Liege. Bild: EPA-EFE/All Over Press Belgien,poliser,Liège

I går, måndag, föll domen mot en grupp unga vuxna som ordnat en fest på ett hotell i provinsen Antwerpen.

Antwerpens polisdomstol dömde elva personer till fängelsestraff på mellan åtta dagar och tre månader samt till böter på upp till 4 000 euro, rapporterar rundradiobolaget VRT.

Fler liknande domar är att vänta för lockdownfester.

I praktiken behöver straff på några månader inte avtjänas i fängelse i Belgien. Enligt domaren Wim Schelkens visar fängelsestraffen ändå på det förkastliga i att bryta mot restriktionerna.

– Vi måste sända en stark signal om att dessa fester är ett hot mot folkhälsan och att de bidrar till fler infektioner.

När kan samhället öppnas igen?

Förekomsten av lockdownfester visar på de svårigheter som uppstår då restriktioner upprätthålls i månader.

Nedstängningen av samhället är inte enbart en social utan också en ekonomisk påfrestning för samhället.

Man befarar att många företag kommer att gå under då förbudet mot att försätta coronadrabbade bolag i konkurs upphävs.

Personalen vid äldreboendet i belgiska Chatelet vaccineras.
Personalen vid äldreboendena vaccineras först. Personalen vid äldreboendet i belgiska Chatelet vaccineras. Bild: EPA-EFE/All Over Press Belgien,Châtelet

Mycket talar ändå för att restriktionerna kommer att upprätthållas ett tag framöver.

– Jag säger inget om datum, säger Erika Vlieghe som leder en arbetsgrupp med ansvar att utarbeta en exitstrategi för Belgien.

– Det beror på hur epidemin utvecklas. Vi är beroende av de indikatorer vi kommit överens om på förhand. Vi är inte där ännu.

Antalet infektioner måste ned

I slutet av november slog regeringen fast att antalet registrerade infektioner per dag måste underskrida 800 för att de ska vara möjligt att lätta på restriktionerna.

För tillfället registreras ungefär 2 000 nya fall per dygn i Belgien.

På sikt hoppas man att en massvaccinering av befolkningen ska göra det möjligt att öppna samhället igen.

Men man uppskattar att det kan dröja till september innan 70 procent av befolkningen fått vaccinet.