Hoppa till huvudinnehåll

Olympiska kommittén och flera grenförbund vädjar till minister Saarikko: "Barn och unga måste få idrotta trots coronaviruset"

Fötterna på två innebandyspelare i närkamp om bollen
Fötterna på två innebandyspelare i närkamp om bollen Bild: Robert Nyholm innebandy,innebandyspelare,idrott,gymnastik,Gymnastiksal,gymnastiksalar,idrottshallar,idrottsanläggningar,skolidrott

Finlands olympiska kommitté har tillsammans med landets största grenförbund skrivit ett öppet brev till forsknings- och kulturminister Annika Saarikko (C). I brevet kräver man att barn och unga ska få idrotta trots coronapandemin.

Brevet är undertecknat av Finlands olympiska kommitté, bollförbundet, innebandyförbundet, volleybollförbundet, gymnastikförbundet, handbollsförbundet, ishockeyförbundet och basketförbundet.

Avsändarorganisationerna är oroliga för vilka följder som pausandet av barnens idrottsverksamheter har.

I brevet till den idrottsansvariga ministern Annika Saarikko betonas det att idrottsföreningarna fungerat ansvarsfullt under pandemin, och att restriktionerna också borde ses ur de ungas synvinkel. I en utredning av Forskningscentralen för tävlings- och toppidrott har det varit få coronavirusfall, exponeringar och karantänsåtgärder inom föreningarna, sett till den helhet som idrotten utgör.

– Ju långvarigare restriktionerna blir, desto allvarligare blir följderna för barnens och ungdomarnas motion. Risken är att vi förlorar hela årskullar från idrotten, skriver man i brevet.

Då utövarmängderna minskar kan föreningarna hamna i knipa.

– Enligt vår uppfattning kan det uppstå en uppfattning hos barn och unga om att man inte ska idrotta, som skulle vara ”det nya normala”. Tiden som frigjorts från idrottandet används framför skärmar, vilket sänker barnens fysiska aktivitet ännu snabbare.

Brevet i sin helhet hittas här (extern länk).

Läs också