Hoppa till huvudinnehåll

Snöovädret stör trafiken och orsakar elavbrott i Egentliga Finland

Snöstormen har orsakat en del elavbrott under tisdagsmorgonen i Egentliga Finland, främst i Pargas och Nystad. Också några avkörningar har förekommit.

Enligt polisen i sydvästra Finland har det skett sju avkörningar under morgonen. Polisen avråder också från att köra bil i det här vädret. Om det ändå är nödvändigt att köra bil, är det viktigt att köra extra försiktigt och reservera tillräckligt med tid för bilresan.

Tre bilar är helt insnöade längs en gata som plogats. Det har snöat 30 centimeter under natten.
De tre bilarna parkerade på en nästan helt snöfri gata på måndag kväll. Tre bilar är helt insnöade längs en gata som plogats. Det har snöat 30 centimeter under natten. Bild: Linus Hoffman/Yle Åbo,snöstormar,plogning,VIII stadsdel,trafik,parkering,snö,snöfall,snöröjning,Toini,port arthur

Yle Åbolands reporter Jesper Alm befann sig på motorvägen från Åbo till S:t Karins under tisdagsförmiddagen.

- Snön vräker ner och det känns som om man kör på en potatisåker. Det har också börjat blåsa kraftigt och det bildas drivor längs med vägkanten och plogbilarna hinner inte med, säger Alm.

- Bilisterna verkar ta det mycket försiktigt just nu. Här på motorvägen sänker de flesta hastigheten till 60 kilometer i timmen. När snön har packat sig kan det uppstå farliga situationer vid korsningar, till exempel när man kommer från Skärgårdsvägen.

Buss körde av vägen i Björneborg

En del busslinjer inom Åbos kollektivtrafik trafikerade inte heller under morgonen. Det här gällde en del busslinjer i Hirvensalo och busstrafiken till Fyrstranden. Passagerare uppmanas reservera extra tid för bussresan.

En buss körde av vägen i Björneborg under tisdagsmorgonen. En passagerare fördes till sjukhuset, men skadorna var troligtvis inte allvarliga, uppger polisen.

En buss körde av vägen på riksväg 8 under en snöstorm.
En buss körde av vägen på riksväg 8 i Björneborg. En buss körde av vägen på riksväg 8 under en snöstorm. Bild: Kasper Heimolehto / Yle vinter,stormar,snöstormar,vinterstormar,trafikolycka,Riksväg 8,Björneborg

I Åbo har även snöovädret lett till att räddningsverket har varit tvungna att utrymma en fotbollshall på Sockenskomakaregatan. Det har samlats stora mängder snö på taket, och det finns en risk att taket kan rasa in. Hallen är utrymd tills vidare och ingen har skadats.

Lumimyrsky 12.1.2021. Lumen painosta painut kuplahalli Turun Nättinummessa.
Idrottshallen i Impivaara tömdes på alla utövare. Lumimyrsky 12.1.2021. Lumen painosta painut kuplahalli Turun Nättinummessa. Bild: Lassi Lähteenmäki / Yle Åbo,vinter,stormar,snöstormar,vinterstormar

Enligt räddningsverket kan den tunga snön orsaka elavbrott och skador på byggnader.

Under morgonen har elavbrott förekommit bland annat i Pargas, Åbo och Nystad. Enligt Jörgen Dahlqvist, som är driftschef på elbolaget Caruna, har läget ändå varit förhållandevis lugnt under morgonen. Elavbrotten har enligt Dahlqvist så här långt inte krävt någon större insats. Vinden har hjälpt till att hålla snön borta från trädgrenarna så de inte har böjts över elledningarna.

- Men snöfallet fortsätter under dagen så det gäller att följa med situationen, säger Dahlqvist.

En man skottar snö i ett snöoväder.
En man skottar snö i ett snöoväder. Bild: Arash Matin / Yle snö,vinter

Barkplan i Åbo höll stängt hela tisdagen på grund av att det kom så mycket snö. Skolelever som hade tänkt åka skridsko fick hitta på snölekar istället.

Artikeln har uppdaterats under dagen.

Läs också