Hoppa till huvudinnehåll

Vasa bygger kanske LNG-terminal i hamnen redan i vår

Bygget av Aurora Botnia, här sedd från torrdockan i Raumo.
Bygget av Aurora Botnia framskrider i Raumo, bilden är tagen i september 2020. Bygget av Aurora Botnia, här sedd från torrdockan i Raumo. Bild: Anna Wikman / Yle Kvarken,fartyg,Vasa,Umeå,Rauma Marine Constructions

Vasa tar nu nästa steg i planerna för en LNG-terminal till hamnen i Vasklot. Tillsammans med Wärtsilä och bolaget bakom Wasaline, NLC Ferry Ab Oy, söker man nu efter en entreprenör för byggprojektet.

I december offentliggjorde parterna en offertförfrågan, där man söker efter en entreprenör som kunde ansvara för att leverera den flytande naturgasen och bygga terminalen.

Stadsdirektör Tomas Häyry uppger för Yle Pohjanmaa att man hoppas att byggnadsarbetet kunde inledas redan i vår.

LNG, eller flytande naturgas, skulle användas inte minst som drivmedel i den nya Kvarkenfärjan Aurora Botnia. Omkring valborg är det tänkt att den nya färjan tar över efter nuvarande Wasa Express i trafiken mellan Vasa och Umeå.

Också Wärtsilä skulle dra nytta av gasen, enligt Tomas Häyry, eftersom bolaget skulle kunna använda LNG i provkörningen av motorer. Fler bolag i nejden kan också komma att visa intresse, tror stadsdirektören.

Klar bild av vilka som ger offert

Senast nästa veckas fredag ska intresserade företag lämna in sina offerter. Då vidtar arbetet med att bedöma offerterna och välja ut den mest lämpliga entreprenören.

Offertförfrågan är gjord av Vasa stad tillsammans med Wärtsilä.

Enligt Tomas Häyry är avsikten att få fram en entreprenör som skulle bygga terminalen, äga den och själv driva verksamheten med att sälja LNG till de parter som behöver gasen.

Tomas Häyry välkomnar Svenska folkpartiet till Vasa för att hålla partidag.
Vasa stadsdirektör Tomas Häyry tror att flera företag kommer att ha nytta av den kommande LNG-terminalen. Tomas Häyry välkomnar Svenska folkpartiet till Vasa för att hålla partidag. Bild: Johan Hagström Tomas Häyry,Vasa,stadsdirektörer,Svenska folkpartiet i Finland,Partifullmäktige,partidag 2019

Staden har redan en klar bild av vilka som kommer att ge en offert, men spekulerar inte öppet i frågan.

- Tanken är att vi redan i maj i någon mån skulle kunna leverera flytande naturgas och att terminalen i sin helhet skulle stå klar till hösten, säger Häyry.

Texten bygger på artikeln Vaasan satamaan aiotaan rakentaa LNG-terminaali mahdollisesti jo kevään aikana skriven av Sebastian Björklund, Yle Pohjanmaa. Översättning av Moa Mattfolk, Yle Österbotten.