Hoppa till huvudinnehåll

Åländsk minister bröt mot karantänsrekommendationer – hälsovårdsministern: "Inte okej"

Fredrik Karlström står vid ett högt bord med en mikrofon framför sig.
Fredrik Karlström motiverar sitt agerande med att det handlade om en nödvändig resa och arbete. Fredrik Karlström står vid ett högt bord med en mikrofon framför sig. Bild: Nina Smeds, Ålands radio och tv Ålands landskapsregering,Fredrik Karlström

Ålands näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) medverkade i evenemanget Steel FM-hjälpen trots att han varit i Sverige bara fyra dagar tidigare. Inte okej, säger partikollegan och social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson till Ålands radio.

Fredrik Karlström bröt mot landskapsregeringens rekommendation om sju dagars frivillig karantän efter en resa till ett riskområde då han medverkade i Steel FM-hjälpen efter en resa till Sverige.

– Det var två nödvändiga saker, en familjerelaterad sak som inte var en nöjesresa, och så ett arbete, säger han till Nya Åland.

Kritiseras av partikollega och lantrådet

Moderaternas partiordförande social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson säger till Ålands Radio att Karlströms agerande inte var okej.

– Det är inte bra. Alla måste så klart följa de rekommendationer som landskapsregeringen ger, säger hon.

Lantrådet Veronica Thörnroos (C) är inne på samma linje. Hon säger att det handlar om rekommendationer som Karlström själv varit med om att ta fram och att han var medveten om att han bröt mot regelverket.

– Det är långt ifrån bra. Vi har enligt mig större ansvar att värna om de regelverk som vi själv har fattat beslut om, säger Thörnroos till Ålands radio.

Åtnjuter fortfarande förtroende

Både Thörnroos och Holmberg-Jansson säger ändå att de fortfarande har förtroende för Karlström.

– Han har mitt förtroende, men om han gör det igen så riskerar förtroendet att skadas, konstaterar Holmberg-Jansson.

– Jag väljer att se det här som en engångsföreteelse. Det är ett misstag som har begåtts och den som är felfri må väl kasta första stenen, säger Thörnroos.

Text: Ålands radio och tv

Artikeln har uppdaterats med Veronica Thörnroos kommentarer klockan 16.04 den 13 januari 2021.

Läs också