Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset i Österbotten – 13.1

yleiskuva
yleiskuva Bild: Mikko Koski / Yle coronavirusutbrottet i Finland 2020,coronavirus,Vinterväder,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,köld

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Coronapositiv rörde sig på dagis i Pedersöre

En person som testat positivt för covid-19 har rört sig i daghemmet Hoppetossan i Sandsund den 8 januari. Personen var vid tillfället symptomfri, men hen bedöms ha varit smittsam.

Social- och hälsovårdsverkets smittskyddsteam tar personligen kontakt med de personer som har exponerats och sätter dem i karantän.

För övriga personer i daghemmet bedöms smittrisken vara liten, men om de får symptom som hosta, snuva, halsont eller feber ombes de kontakta Malmskas telefonrådgivning (06 786 1333) för coronatest.

Fem nya fall i Österbotten - bänkskuddardagen under lupp

Vasa sjukvårdsdistrikt meddelar om fem nya coronafall. Det totala antalet är nu 1400.

Incidensen är 59 per 100 000 personer. Värst är läget i Malax.

Den regionala coronagruppen rekommenderar att gymnasierna flyttar de äldstes dans till senare i vår. Bänkskuddardagen, eller penkis, får försiktigt grönt ljus. Den kan ordnas om man följer gällande rekommendationer om säkerhetsavstånd, munskydd och grupper.

Besluten om både de äldstes dans och bänkskuddardagen fattas dock av respektive kommun.

Fyra nya fall i Södra Österbotten

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt rapporterar om fyra nya fall. En del av fallen härstammar från andra håll i landet och en del från utlandet. Det totala antalet är nu 448.

För tillfället får ingen sjukhusvård på grund av coronan.

Vaccineringen av personalen fortsätter, men den mängd vaccin man hittills tilldelats räcker inte för hela personalen.

- Vi förväntar oss att tillgängligheten förbättras snart, när vi får ta i bruk fler än ett vaccin, säger infektionsöverläkare Elina Kärnä.

Soite går ner till basnivån

Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt går ner till coronapandemins basnivå. Det konstaterade den regionala coronagruppen på onsdag.

Siffrorna stöder att Mellersta Österbotten nu är nere på basnivån; incidensen för de senaste fjorton dygnen är 7,7 per 100 000 personer och 0,2 procent av coronaproven är positiva. Läget har varit lugnt redan i några veckors tid och på onsdagen hade man inga nya fall att rapportera.

Men eftersom läget nationellt fortfarande är kritiskt beslöt gruppen att rekommendationerna till stor del kvarstår som tidigare. Till exempel kvarstår rekommendationen om att fler än 10 personer inte ska samlas. Alla rekommendationer hittar du här.

Läs också