Hoppa till huvudinnehåll

Den ovanligt stora snömängden orsakar stora skador - två hallar i huvudstadsregionen har rasat under snömängden

Den stora snömängden fortsätter att orsaka skador, under onsdagen har två uppblåsbara hallar i huvudstadsregionen kollapsat under snömängden. Att det snöar trettio centimeter på ett dygn i södra Finland är exceptionellt, säger Yles meteorolog Anssi Välimäki.

En idrottshall i Baggböle i Helsingfors rasade under natten då snöns tyngd blev för stor. Ingen befann sig inne i hallen och ingen skadades då hallen rasade.

Taket på en uppblåsbar idrottshall ligger på marken , täckt av snö. Till höger syns ett mål.
En idrottshall i Baggböle i Helsingfors kollapsade under snöns tyngd. Taket på en uppblåsbar idrottshall ligger på marken , täckt av snö. Till höger syns ett mål. Bild: Lehtikuva idrottshallar,hallar,Helsingfors

I Hagalund i Esbo fick en liknande hall en stor reva i taket och man tvingades ta ner taket.

Ingen ska heller ha skadats i hallen i Esbo.

En idrottshall vars tak rasat in. I förgrunden en person med röd mössa. Hallens väggar är röda och grå.
Esportarenan i Hagalund fick en stor repa i taket tidigt på onsdag morgon. En idrottshall vars tak rasat in. I förgrunden en person med röd mössa. Hallens väggar är röda och grå. Bild: Lehtikuva idrottshallar,hallar,snö,snöstormar

Den stora revan i taket ska ha uppstått under onsdag morgon på grund av tyngden av snön.

- Situationen ser riktigt dålig ut nu. Hallarna klarar helt enkelt inte av det då det snöar 20-30 centimeter på så där kort tid, säger Bertel Vehviläinen som är ledande hydrolog vid Finlands miljöcentral till Yle Uutiset.

Enligt Vehviläinen finns det risk att andra liknande hallar också kollapsar i Södra Finland där det snöat tiotals centimeter per dag.

Han säger ändå att högtrycket kan rädda hallarna.

- Snart kommer kylan och då borde det inte snöa lika mycket så det finns hopp för de hallar som klarat sig, säger han.

Yles meteorolog: Ovanligt mycket snö

- Jag vet inte om det är exceptionellt om man ser på statistiken, men visst är det ovanligt att det snöar över 30 centimeter under ett dygn i södra Finland, säger Anssi Välimäki jourhavande meteorolog på Yle.

Välimäki säger att det fortsätter snöa under onsdagen i söder och väster men att det klarnar upp från och med kvällen i så gott som hela landet.

- Imorgon torsdag blir det uppehållsväder också i söder och solen kan titta fram, säger han.

En person helt klädd i svart gömmer sig under ett svart paraply. I bakgrunden en enorm snöhög.
Helsingfors stad uppmanar dem som kan att jobba hemma under onsdagen. En person helt klädd i svart gömmer sig under ett svart paraply. I bakgrunden en enorm snöhög. Bild: Lehtikuva Järnvägstorget, Helsingfors stad,Helsingfors,snö,snöstormar

I och med att ett högtrycksområde från Ryssland drar in över Finland blir vädret också kallare. Sträng kyla är att vänta under torsdag och även fredag. Det här är ovanligt kallt för södra Finland i januari, enligt Välimäki.

- Det kan bli -20 till -25 grader, och kring -10 till -20 i söder, men under helgen blir vädret mildare igen, säger Välimäki.

Trafikproblemen fortsätter

Snön har också orsakat trafikolyckor och flera lastbilar har fastnat i snömassorna på vägarna i Nyland.

I Helsingfors står flera bussar idag på grund och också resten av kollektivtrafiken störs av snön, informerar Helsingfors stad.

Staden uppmanar alla som kan att jobba hemifrån och dem som måste ta sig någonstans uppmanas reservera tillräckligt med tid för resorna.

Två personer i orange västar röjer snö på en gata. En bil försöker starta. Alla bilar är täckta av snö och det snöar på bilden. Det är kväll och mörkt.
Trafikskyddet uppmanar folk att se upp för snöplogar både till fots och då de befinner sig inne i en bil. Två personer i orange västar röjer snö på en gata. En bil försöker starta. Alla bilar är täckta av snö och det snöar på bilden. Det är kväll och mörkt. Bild: Lehtikuva snö,snöstormar,Helsingfors

Den stora snömängden har stört trafiken särskilt i Nyland och sydvästra Finland. Den hårda vinden och snöyran samt halkan har också påverkat trafiken.

Trafiken på huvudvägarna har ändå fungerat relativt bra.

Meteorologiska institutet varnar för mycket dåligt väglag i Nyland. Dessutom varnas det för dåligt väglag på andra håll av landet på grund av snöfall.

Under tisdagen tog räddningsverken emot 151 anmälningar om trafikolyckor.

Uppdaterad kl.15.08 med Bertel Vehviläinens kommentar.