Hoppa till huvudinnehåll

Får finländska fans uppleva EM på plats? Uefa ska snart fatta beslut: ”Överväger flera olika alternativ”

Suomi-Kreikka
Suomi-Kreikka Bild: Jani Aarnio / Yle Finlands herrlandslag i fotboll

EM är ekonomiskt viktigt för Uefa, därför kommer mästerskapet att bli av i sommar berättar Bollförbundets ordförande Ari Lahti. Men i vilken form är ännu inte bestämt. Det kan bli färre än tolv orter och i bubblor, säger Lahti.

Herrarnas fotboll-EM gick som bekant inte att spela i somras och mästerskapet flyttades fram med ett år. Planen är i stället att man ska spela denna sommar, men coronaviruset håller fortfarande världen i ett fast grepp.

– Jag tror att EM kommer att spelas i någon form, alla signaler tyder på det och mästerskapet är av stor ekonomisk betydelse för Uefa. I mars ska det komma ett beslut, säger Bollförbundets ordförande Ari Lahti.

Men hur blir det då med publiken? Det beror på vaccineringstakten, anser Lahti.

– Juni kommer snabbt. Jag vill vara optimistisk men det kan hända att vi inte får uppleva EM på plats. Uefa överväger flera olika alternativ, det kan bli färre än tolv orter och i bubblor.

– När jag senast var i kontakt med Uefa i början av december så var beskedet att man försöker enligt den ursprungliga planen. Virusläget kan försvåra det, men vi kommer att få mer information i februari och beslutet fattas i början av mars, säger han.

Finland jublar.
Det kan hända att spelarna inte får något publikstöd i EM. Finland jublar. Bild: Yle/Tomi Hänninen Finlands herrlandslag i fotboll

Utmanande år för landslaget

Finland ska spela i samma grupp som Danmark, Ryssland och Belgien. Innan EM-truppen ska presenteras startar också VM-kvalet med matcher mot Bosnien och Ukraina. I vår blir det också träningsmatcher.

– Vi kommer att spela många betydande matcher och det blir ett utmanande år, säger förbundskaptenen Markku Kanerva.

Under höstens Nations League figurerade en del nya ansikten i landslaget, och i nuläget har Kanerva ungefär 40 spelare på sin lista som han tittar på inför EM.

– Det var många som gav positiva besked förra året och det är otroligt viktigt. Men det som också avgör är på vilka positioner vi behöver alternativ.

Coronaläget påverkar också Kanervas jobb då han ska titta på tänkbara spelare till VM-kvalet och EM-truppen.

– Jag brukar besöka spelarna i klubbarna och tala med tränarna. Resebegränsningar gör det svårare, men förhoppningsvis går det att genomföra, säger han.

Rasmus Schüller, Nikolai Alho och Albin Granlund har nyligen bytt klubbar och Kanerva hoppas att de ska komma bra in i sina nya lag så att de kan bli aktuella för landslaget. I fallet med Fredrik Jensen så spökar fortfarande en fotskada.

– Jag har talat med Fredrik och han är inte helt kvitt vristskada. Han kan förhoppningsvis börja träna med laget den här månaden och sedan spela matcher, säger Kanerva.