Hoppa till huvudinnehåll

FM-ligan i ishockey tvingades vända kappan efter vinden – "Det sämsta alternativet hade varit att avbryta säsongen"

Läktare i Hakametsä ishall i Tammerfors
FM-ligalagen har spelat inför tomma läktare sedan medlet av december. Läktare i Hakametsä ishall i Tammerfors Bild: Matias Väänänen / Yle Tammerfors,Hakametsä,ishockey,Tappara,43961,Ilves (Ishockey herrar),FM-ligan i ishockey

FM-ligan i ishockey är redo att spela klart säsongen, även utan publik. Det här är det näst sämsta alternativet säger ligans ordförande Heikki Hiltunen till Yle Urheilu. Det sämsta alternativet hade varit att avbryta säsongen.

FM-ligan i ishockey har spelats inför tomma läktare sedan medlet av december och de nuvarande restriktionerna sträcker sig till slutet av januari. Hur framtiden ser ut är det ingen som vet.

Tidigare i höst var FM-ligans budskap klart, säsongen kan inte spelas utan publik. Men likt vinterstormen som pinar stora delar av Finland har de utdragna coronarestriktionerna fått ligaledningen att tänka om.

– Det är bättre att spela serien till slut och avgöra mästerskapet senast i början av juni. Vi känner till klubbarnas ekonomiska situation, alla klubbar har anpassat sin ekonomi till det rådande läget och skurit kraftigt i sina utgifter, säger Hiltunen.

Tuff start efter avbruten fjolårssäsong

Den här säsongen har minst sagt varit svår för ligaklubbarna, många klubbar åkte på en förlust i fjol, då säsongen avbröts strax före slutspelet. Och då det stod klart att klubbarna fick ta in högst 50 procent av maxkapaciteten i ishallen, tog det inte länge förrän de första klubbarna inledde samarbetsförhandlingar.

Då över 50 procent av ligans intäkter kommer från sponsorer, är det viktigt att matcherna spelas och televiseras, så att ligans och klubbarnas samarbetspartners får den synlighet de betalar för.

– Det sämsta alternativet hade varit att avbryta säsongen eller inte spela alls. Då hade kostnaderna för klubbarna ökat och flera klubbar gått i konkurs.

Finns nödlösning

Hiltunen säger också att klubbarna och ligaledningen är inne på samma linje. Bättre att spela utan publik, än att inte spela alls.

Ligan har ändå en nödlösning ifall någon av ligaklubbarna inte klarar av att genomföra säsongen på grund av ekonomiska orsaker. Då samlas ligastyrelsen för att dryfta frågan om en enskild klubb kan få kasta in handduken.

– Jag är säker på att det är det sista alternativet för klubben. Alla strävar nog till att kunna slutföra säsongen,sa ligans vd Riku Kallioniemi till Yle Sporten i höstas.

MTV var först med nyheten om att FM-ligasäsongen inte avbryts.

Läs också